Duda: Poľsko neplánuje vyslať vojakov do bojov proti ISIL

TASR TA3
13.2.2016 22:09

Poľsko zatiaľ neplánuje vyslať do bojov proti Islamskému štátu svojich vojakov. Prezident Andrzej Duda tak reagoval na nedávne vyjadrenie poľského ministra obrany. Išlo podľa neho o mylný výklad niektorých výrokov.

Mylné informácie

Poľsko pravdepodobne nevyšle svojich vojakov do bojov proti extrémistickej skupine Islamský štátu v Sýrii a Iraku. Na bezpečnostnej konferencii v Mníchove to dnes vyhlásilpoľský prezident Andrzej Duda, ktorého citovala agentúra Reuters.

"Zrejme došlo k mylnému výkladu niektorých výrokov. Dnes nenarábame s absolútne žiadnymi podobnými rozhodnutiami. Ide o otvorenú záležitosť, ktorú prerokujeme na summite Severoatlantickej aliancie,"
reagoval Duda na otázku ohľadom skorších komentárov
poľského ministra obrany.

Aj o Ukrajine

Antoni Macierewicz totiž v stredu vyhlásil, že krajina sa zapojí do bojov proti týmto extrémistom. Zároveň však naznačil, že miera angažovanosti Poľska bude závisieť od reakcie NATO na obnovenú vojenskú aktivitu Ruska v oblasti hraníc východnej sféry Severoatlantickej aliancie.

"O rozhodnutí vyslať poľských vojakov kamkoľvek neviem absolútne nič, musíme mať však na vedomí, že patríme do NATO. Ak chceme, aby nás brali vážne a rešpektovali naše očakávania, musíme pochopiť, že aj iné členské štáty majú svoje záujmy v rôznych častiach sveta," zdôraznil prezident.

Duda pripomenul, že je zástancom stálej prítomnosti síl NATO v Poľsku. Varšava, ktorá bude v júli hostiť summit NATO, sa snaží o to, aby aliancia v bývalej komunistickej časti Európy rozmiestnila viac svojich síl. Argumentuje tým, že treba ráznejšie reagovať na aktivitu Ruska na východe Ukrajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok