Medvedev: Medzi Ruskom a Západom je nová studená vojna

TASR TA3
13.2.2016 11:44

Medzi Ruskom a Západom je "nová studená vojna", vyhlásil počas Mníchovskej bezpečnostnej konferencie ruský premiér Dmitrij Medvedev.

Medvedev: Medzi Ruskom a Západom je nová studená vojna
SITA/AP

Nepriateľská politika

"Skĺzli sme do obdobia novej studenej vojny... Politika NATO voči Rusku zostáva nepriateľská... Takmer denne sme označovaní za najväčšiu hrozbu voči NATO ako celku, alebo jednotlivo voči Európe, Amerike či iným krajinám. Medzitým skutočné hrozby, ktoré existujú v našom malom svete, a dúfam, že tomu rozumiete, spočívajú v niečom celkom inom," povedal ruský premiér, ktorého citovala agentúra DPA.

Jeho slová zazneli tri dni po tom, čo šéf NATO Jens Stoltenberg oznámil, že aliancia zvýši svoju prítomnosť v Čiernom mori. Podľa agentúry AP sa Medvedev vyjadril aj k vojne v Sýrii. Odmietol obvinenia, že ruské letectvo bombarduje civilistov. Podľa neho o tom neexistujú dôkazy.

Reálna hrozba

Medvedev hovoril aj o hrozbe terorizmu a príleve utečencov do Európy: "V prestrojení za utečencov stovky a tisíce extrémistov prenikajú do iných krajín... Niekedy ide o ľudí s odlišnou kultúrou, ktorí by chceli získať výhody a nič nerobiť."

"Existuje reálna hrozba zničenia jednotného hospodárskeho priestoru, následne kultúrneho priestoru a dokonca samotnej európskej identity," varoval Medvedev.

887_0a000002-b71d-3f51.jpg

Stoltenberg: Rusko destabilizuje európsku bezpečnosť

Čoraz sebavedomejšie Rusko destabilizuje európsku bezpečnosť, vyhlásil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg počas Mníchovskej bezpečnostnej konferencie. Podľa agentúry AP Stoltenberg uviedol, že NATO "nechce novú studenú vojnu, ale naša reakcia musí byť zároveň pevná".

Šéf NATO zdôraznil potrebu dialógu, ale taktiež hájil kroky aliancie k posilneniu svojej obrany vrátane presunu väčšieho počtu vojakov a výbavy do krajín, ktoré susedia s Ruskom.

Stoltenberg zdôraznil, že zastrašovací zbrojný arzenál NATO obsahuje aj jadrové zbrane, ale "nikto by si nemal myslieť, že jadrové zbrane môžu byť použité ako súčasť konvenčného konfliktu - zásadným spôsobom by to zmenilo charakter akéhokoľvek konfliktu".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok