Padla tisícročná stena mlčania, pápež František sa stretol s patriarchom Kirillom

TA3 ČTK TASR
12.2.2016 21:07

Pápež František sa zišiel na Kube s ruským patriarchom Kirillom. Ide o historickú schôdzku hláv oboch cirkví. Obaja činitelia sa na privítanie objali a trikrát pobozkali na tvár, uviedli agentúry.

Historická chvíľa

"Konečne sa vidíme. Sme bratia," zvolal František. "Je úplne zrejmé, že je to Božia vôľa," citovali ho médiá. "Teraz je všetko ľahšie," odpovedal Kirill.

Na letisku v Havane pápeža predtým privítal kubánsky prezident Raúl Castro. František už Kubu navštívil vlani v septembri po tom, čo Vatikán sprostredkoval obnovenie diplomatických vzťahov medzi USA a ostrovným štátom.

S Castrom predtým rokoval tiež Kirill, ktorý podľa ruských agentúr povedal, že "kubánsky ľud preukázal svoje právo žiť tak, ako je presvedčený, že je vhodné". Podľa RIA Novosti povedal, že "hrdinstvo je duchovný koncept, ktorý sa nedá naučiť z kníh". "Je odvodený od duchovného života človeka," dodal.

Spoločná deklarácia

Pápež František a ruský patriarcha Kirill vyzvali medzinárodné spoločenstvo na zastavenie "vyhladzovania" kresťanov okrem iného na Blízkom východe a na prijatie opatrení na ich záchranu. Počas ojedinelého stretnutia na Kube obaja tiež odsúdili "stratu jednoty" medzi kresťanmi a vyjadrili želanie, aby bola obnovená.

"V mnohých krajinách Blízkeho východu a severnej Afriky sú celé rodiny, obce a mestá našich bratov a sestier v Kristovi úplne vyhladzované," uviedli obaja činitelia v spoločnom vyhlásení. "Ich kostoly sú pustošenie a barbarsky drancované, ich posvätné objekty sú znesvätené a ich pamiatky ničené," uvádza sa ďalej v texte.

"S vedomím, že mnoho problémov pretrváva, dúfame, že naše stretnutie prispeje k obnoveniu jednoty chcené Bohom," dodali tiež obaja činitelia.

xxx_0a000002-b6dd-fdf2.jpg

Dlhá cesta k zblíženiu

František a Kirill sa zišli v letiskovej budove. Na programe mali rozhovor o prenasledovaní kresťanov na Blízkom východe, ale napríklad aj o politickej a sociálnej situácii na Ukrajine.

Rímskokatolícka a pravoslávna cirkev sa rozišli v 11. storočí. Cestu k zblíženiu prerušil pád komunizmu vo východnej Európe a obnovenie náboženskej slobody. Ruská pravoslávna cirkev vinila Vatikán zo snahy získať vplyv v niektorých regiónoch prostredníctvom gréckokatolíckej cirkvi.

Pápež po rokovaní v Havane odletí na návštevu Mexika, kde zostane do 18. februára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok