Navaľný podal na Putina žalobu, súd sa ňou odmietol zaoberať

ČTK
12.2.2016 19:43

Tverský obvodný súd v Moskve sa odmietol zaoberať žalobou, ktorú podal opozičný predák Alexej Navaľný na prezidenta Vladimira Putina pre podozrenie z konfliktu záujmov. Informovala o tom tlačová hovorkyňa súdu Anastasija Dzjurková, ktorá uviedla, že súd nie je príslušný na prejednanie tohto oznámenia.

Navaľný podal na Putina žalobu, súd sa ňou odmietol zaoberať
SITA/AP

Výhodná štátna pôžička zaťovi

Rozhlas Echo Moskvy oznámil, že Putin podľa mienky Navaľného porušil protikorupčný zákon obsahujúci paragraf, ktorý štátnym úradníkom ukladá povinnosť informovať o možnom konflikte záujmov. Ide o prípad, ktorý sa týka najväčšieho ruského petrochemického holdingu SIBUR, ktorého zhruba pätinovým vlastníkom je Putinov zať Kirill Šámalov.

Ruská vláda vlani v októbri uvoľnila SIBURu viac ako 1,5 miliardy dolárov z Fondu národného bohatstva ako štátnu pôžičku na stavbu Západosibírskej rafinérie. Pôžička bola podľa Navaľného poskytnutá za mimoriadne nízky úrok. Do FNB ukladá Kremeľ finančné prebytky z predaja ropy a zemného plynu.

Navaľný: Učebnicový konflikt záujmov

Dzjurková ale informovala, že Tverský súd žalobu Navaľného odmietol. "Rozhodnutím sudcu prijatie správneho oznámenia Navaľného voči prezidentovi Ruskej federácie Putinovi bolo odmietnuté, pretože nepodlieha prejednaniu v správnom konaní," citoval Interfax oznámenie hovorkyne súdu.

"Chceme, aby Putin dodržiaval ruské zákony," povedal Echu Moskvy Navaľný. Z korupcie vraj zatiaľ nikto Putina neobviňuje, je ale povinný dodržiavať zákony a informovať verejnosť o možnom konflikte záujmov, dodal opozičný politik.

"Ak dáva Putin peniaze firme, kde je akcionárom manžel jeho potomka, je to klasický konflikt záujmov. Ako z učebnice," poznamenal Navalnyj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok