Letný semester sa na vysokých školách začne štrajkom časti pedagógov

TASR
12.2.2016 16:57

Časť vysokoškolských učiteľov od pondelka 15. februára preruší prácu a vstúpi do ostrého štrajku. Ide o deň, keď sa na väčšine vysokých škôl začína letný semester. Vysokoškolskí pedagógovia tak preberú štafetu po Iniciatíve slovenských učiteľov, ktorá v tento deň štrajk prerušuje.

Letný semester sa na vysokých školách začne štrajkom časti pedagógov
SITA/Marko Erd

Trojciferný počet štrajkujúcich

Do štrajku sú v súčasnosti zapojení pedagógovia na 14 vysokých školách. Napríklad na Ekonomickej univerzite v Bratislave, Prešovskej univerzite, Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre či Univerzite Komenského v Bratislave. "To číslo znamená, že ak aspoň jeden vysokoškolský pedagóg je registrovaný, že bude štrajkovať od pondelka, tak tá škola sa počíta ako zapojená," uviedol Juraj Halas z Iniciatívy vysokoškolských učiteľov, ktorá štrajk organizuje.

Na niektorých školách je podľa jeho slov zapojených 50 pedagógov, na niektorých 30, na iných desať. Celkové číslo však nechcel prezradiť. Povedal len, že je trojciferné. Najsilnejšia účasť je podľa jeho slov na Univerzite Komenského v Bratislave. Súčasťou štrajku budú sprievodné podujatia ako diskusie či stretnutia pedagógov a študentov. "My na Filozofickej fakulte UK už máme pripravený program na celý týždeň," dodal Halas.

Na ohlásený štrajk reagovali aj rektori vysokých škôl v spoločnom vyhlásení. Uvádzajú, že väčšina predstaviteľov vysokých škôl, ktorých zamestnanci sú členmi štrajkového výboru Iniciatívy vysokoškolských učiteľov, konštatuje, že aktivity členov štrajkového výboru IVU sú ich osobnou iniciatívou. "Podotýkame, že na všetkých slovenských vysokých školách sú plne rešpektované akademické slobody a akademické práva členov akademickej obce," uviedla Slovenská rektorská konferencia. Rektori slovenských vysokých škôl však považujú na začiatku letného semestra za dôležité, aby boli vytvorené všetky podmienky pre výučbu podľa schváleného harmonogramu akademického roka.

Rovnaké požiadavky

SRK pripomenula, že dlhodobo presadzujú zvyšovanie kvality vysokého školstva, zlepšenie finančného ohodnotenia vysokoškolských učiteľov a ich spoločenského postavenia. "Niekoľko mesiacov intenzívne rokovali s predstaviteľmi vlády a predsedom Národnej rady o aktuálnych problémoch rozvoja a financovania vysokého školstva. Výsledkom rokovaní je dofinancovanie rozpočtu verejných vysokých škôl na rok 2016, schválenie priorít rekonštrukcie ubytovacích zariadení verejných vysokých škôl a akceptácia požiadaviek vysokých škôl na riešenie korekcií čerpania eurofondov zo začiatku decembra minulého roka," dodávajú.

Iniciatíva vysokoškolských učiteľov presadzuje rovnaké požiadavky ako ISU. Nespokojní učitelia žiadajú zvýšiť tarifné platy všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od tohto roka o 140 eur a o 90 eur od začiatku roka 2017. Zároveň požadujú, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorou by sa opäť zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií a zrušila ich sedemročná obmedzená platnosť. Chcú tiež, aby sa zvýšili rozpočty ministerstiev školstva a vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok