Merkelová sa stretla so Szydlovou, pokúšajú sa o konsolidáciu vzťahov

TA3 TASR
12.2.2016 16:39

Nemecká kancelárka Angela Merkelová i poľská premiérka Beata Szydlová, ktorá absolvovala nástupnú návštevu Nemecka, sa pri rokovaniach v Berlíne evidentne usilovali o návrat k nie tak dávno bezoblačným bilaterálnym vzťahom.

Vyhýbali sa chúlostivým otázkam

Obe štátničky sa snažili vyzdvihnúť to, čo obe krajiny spája, a naopak sa vyhýbali chúlostivým otázkam. Vzhľadom na niektoré ostré vyhlásenia z oboch strán v uplynulých týždňoch to nemali zrejme jednoduché. Merkelová a Szydlová vyjadrili radosť nad už 25. výročím podpísania zmluvy o susedských vzťahoch medzi Berlínom a Varšavou a súčasne avizovali konzultácie na úrovni vlád oboch krajín.

Merkelová sa vyhla problematike kontroverzných legislatívnych zmien v Poľsku, ktoré sa týkajú tamojšieho ústavného súdu i mediálnej scény, Szydlová zasa nezopakovala vlastné tvrdenie, ktoré nedávno sprostredkoval nemecký denník Bild a v zmysle ktorého sa situácia v Nemecku v dôsledku migračnej krízy dostala spod kontroly.

Poľská premiérka našla u nemeckej kancelárky pochopenie a podporu pre spoločný projekt - stavbu školy alebo nemocnice pre utečencov v susedstve Sýrie. Szydlová hovorila v tejto súvislosti o signáli v Európskej únii a podčiarkla, že Nemecko je veľmi dôležitý sused a partner Poľska. "A najdôležitejšie je, že môžeme spoločne prispieť k posilneniu Európskej únie," poznamenala konštatujúc, že Európa by mala hovoriť jedným hlasom a že nikto si neželá rozdelenie únie.

Rozdielny postoj k migrantom

Hosťka z Varšavy v rozhovore pre denník Bild volala po zmene utečeneckej politiky únie argumentujúc, že zvolená cesta nikam nevedie a že situácia na vonkajších hraniciach únie je mimo kontroly. Nemecká kancelárka síce pripustila, že ide o obrovskú výzvu, ale poznamenala, že práve preto nemožno po šiestich, siedmich mesiacoch hovoriť o tom, že čosi zlyhalo alebo nezlyhalo. Práve Nemecko a Poľsko by zo svojich spoločných neľahkých dejín mali vedieť, že splnenie niektorých úloh si vyžaduje veľmi dlhý čas.

Premiérka Szydlová pricestovala do Berlína takmer tri mesiace po nástupe do úradu, čo je v novodobej histórii poľsko-nemeckých vzťahov neobvykle dlhý čas pre podobný počin. Už na budúci týždeň sa však obe štátničky stretnú opäť, tentoraz na summite Európskej únie v Bruseli. A známy je aj termín ich ďalšej schôdzky v Berlíne, kde sa v júni uskutočnia oslavy 25. výročia signovania spomínanej dvojstrannej zmluvy. Najneskôr na nich by Szydlová nemala chýbať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok