Clintonová má výhodu superdelegátov, nad Sandersom výrazne vedie

ČTK
12.2.2016 15:32

Uchádzačka o nomináciu Demokratickej strany na prezidenta Spojených štátov Hillary Clintonová mnohonásobne vedie nad svojím rivalom Bernie Sandersom v počte takzvaných superdelegátov, ktorí o straníckej nominácii spolurozhodujú.

Clintonová má výhodu superdelegátov, nad Sandersom výrazne vedie
SITA/AP

Nie sú ničím viazaní

Niekdajšej prvej dáme už vyslovila podporu viac ako polovica z celkovo 712 superdelegátov, ktorí sa pri hlasovaní na nominačnom zjazde nemusia riadiť výsledkami straníckych primárok a volebných zhromaždení v jednotlivých amerických štátoch; Sandersa zatiaľ mieni podporovať len necelá desiatka z ich. To vyvoláva kontroverzie, pretože takáto prax neodráža výsledok čiastkových straníckych hlasovaní.

Superdelegátov menuje Demokratická strana z radov poslancov, senátorov, guvernérov, straníckych funkcionárov a ďalších osobností. Títo ľudia potom na nominačnom zjazde hlasujú podľa vlastného uváženia, nie sú ničím viazaní a je na uchádzačoch o kandidatúru, či ich k vysloveniu podpory presvedčia.

O oficiálnom demokratickom kandidátovi zatiaľ rozhodovali dva americké štáty. Sanders v Ohiu s Clintonovou len tesne prehral a tento týždeň bývalú ministerku zahraničných vecí USA v New Hampshire na hlavu porazil; napriek tomu v celkovom počte získaných delegátov zaostáva. V oboch štátoch Clintonová podľa prepočtu agentúry AP zhromaždila 44 a Sanders 36 delegátov, a to vrátane superdelegátov. Ak sa vezme do úvahy aj počet superdelegátov z ostatných amerických štátov, ktorí už svoju podporu ohlásili, je Clintonová s viac ako 390 delegátmi a superdelegátmi vo výraznom vedení.

Znevažovanie vôle ľudu

Komplikovanosť amerických prezidentských volieb ukazuje príklad z New Hampshire, kde obaja demokratickí kandidáti majú zhodne 15 delegátov, hoci Sanders tu zvíťazil s náskokom viac ako 20 percentuálnych bodov. Za nesúladom stoja miestni superdelegáti, ktorí podporujú Clintonovú.

Počas súboja o stranícku prezidentskú nomináciu súperí Sanders s Clintonovou o celkom 4763 delegátskych hlasov, z ktorých 712 patrí superdelegátom. K získaniu straníckej nominácie je potrebných 2382 hlasov. Prieskum AP medzi superdelegátmi ukazuje, že podporu Clintonovej už vyslovilo 359 superdelegátov, zatiaľ čo Sandersovi len osem. Zvyšok superdelegátov zostáva nerozhodnutých, prípadne ich AP nedokázala kontaktovať.

Vplyvná politická organizácia MoveOn.org, ktorá podporuje Sandersa, kritizuje prax superdelegátov ako znevažovanie vôle ľudu. Zverejnila petíciu, v ktorej vyzýva superdelegátov, aby podporili tých kandidátov, ktorých si voliči sami vyberú.

Vplyv strany na nominácie

"Nepripustíme, aby vedenie Demokratickej strany rozhodlo o výsledku týchto volieb. O straníckej nominácii rozhodnú demokratickí voliči," vyhlásil podľa denníka Politico šéf organizácie Ilya Sheyman. "Samozrejme nie je problém, keď superdelegáti podporia akéhokoľvek kandidáta, ale až príde hlasovanie o nominácii, superdelegáti sa musia postaviť za voliča a rešpektovať výsledky primárok a straníckych zhromaždení. Stranícka základňa skrátka nebude tolerovať nedemokratické snahy superdelegátov zmariť vôľu ľudu," dodal.

Prax superdelegátov zaviedla Demokratická strana v roku 1982, aby si stranícke vedenie zabezpečilo vplyv na nominácie. Strana tak chcela zabrániť opakovaniu porážky z volieb v roku 1972, kedy nomináciu získal George McGovern, ale v súboji s republikánom Richardom Nixonom dokázal vyhrať len v Massachusettes a v hlavnom meste Washingtone.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok