Vesmírna ťažba naštartuje zlatú horúčku, v Luxembursku sa už pripravujú

TA3
14.2.2016 19:49

Vo vesmíre ležia bilióny eur, stačí ich len vyťažiť. Prvé spoločnosti, ktoré prekonajú technické problémy, zrejme rozprávkovo zbohatnú. Niektoré štáty, aj európske, už na to pripravujú svoju legislatívu.

Vesmírna ťažba naštartuje zlatú horúčku, v Luxembursku sa už pripravujú
Deep Space Industries / Bryan Versteeg

Po USA sa pripravujú aj v Európe

Z vesmíru sme dokázali zatiaľ priniesť späť domov len malé vzorky hornín a prachu. To všetko sa môže zmeniť na veľký biznis a ťažiarske firmy to dobre vedia. "Luxembursko chce zabezpečiť regulačný a právny rámec pre prípravu podnikania vo vesmíre, najmä na asteroidoch," zaznelo nedávno z úst poradcu luxemburskej vlády Jeana-Jacquesa Dordaina. Luxembursko je prvou európskou krajinou, ktorá vytvára takéto podmienky pre podnikateľov.

Luxembursko chce ťažiarske spoločnosti prilákať do krajiny a vesmírny biznis v dohľadnej dobe odštartovať. Za hranicami našej atmosféry totiž ležia nerastné suroviny, ktoré majú na Zemi obrovskú cenu. Luxembursko chce poskytnúť záruku spoločnostiam, že ich práva na zdroje, ktoré vyťažia na planétkach, budú zaistené.

Pozemské mocnosti sa na čele so Spojenými štátmi na ťažbu vo vesmíre postupne pripravujú. Americký prezident Barack Obama už podpísal "vesmírny zákon", ktorý umožňuje komerčné využitie zdrojov z vesmíru. Zákon tvrdí, že všetok materiál nájdený Američanmi na vesmírnych telesách patrí týmto nálezcom - to znamená, že ho môžu prepraviť, používať alebo aj predať. Kým zákon nezačal platiť, vesmír patril všetkým a slúžil iba vede.

Hodnota asteroidov je obrovská, ale relatívna

Ťažba prírodných zdrojov vo vesmíre nie je ani technologicky jednoduchá a ani lacná, benefity však môžu byť obrovské. NASA odhaduje, že v blízkom vesmíre je asi 1 500 asteroidov a desať percent z nich obsahuje cenné nerasty. Ak sa už raz ťažba začne, experti očakávajú fenomén podobný zlatej horúčke. Ťažobné spoločnosti odhadujú, že investori do vesmíru v ďalších 15 rokoch nalejú až tri bilióny dolárov.

Zavedené ťažobné spoločnosti teoretizujú o dvoch možnostiach, láka ich Mesiac a asteroidy. Na Mesiaci sa môžu nachádzať prvky, ktoré sú na Zemi len v malých množstvách - ako napríklad urán a tórium. Celý povrch Mesiaca nepoznáme, čo môže byť horúcou výzvou budúcnosti. Hodnotu asteroidov slnečnej sústavy ukazuje webová stránka Asterank. V závislosti od zloženia asteroidu a cien na trhoch minerálov a kovov zobrazuje cenu. Niektoré asteroidy v tomto zozname majú hodnotu viac ako 100 biliónov dolárov.

Kritici však tvrdia, že hodnotiť asteroidy podľa ceny, teda dostupnosti surovín na Zemi, je scestné. Keď totiž bude existovať dostupná technológia na vyťaženie surovín, haldy vesmírnych hornín zmenia pravidlá trhu. Dostupné množstvo totiž stlačí ceny dole. Situácia sa z pohľadu ťažobných spoločností zjednodušuje, ak bude mať jedna spoločnosť monopol a bude môcť regulovať množstvo, a teda aj cenu suroviny. Magazín Tech Crunch ako príklad uvádza spoločnosť De Beers, ktorá takmer celé 20. storočie určovala cenu diamantov, lebo mala monopol na ich produkciu.

Čerpacie stanice pre raketoplány

Na asteroidoch môžu ležať horniny obsahujúce platinu alebo iné vysoko cenené kovy. "Niektoré typy asteroidov majú vysoký obsah niklu a železa. Tie sú určite užitočné. Ďalším užitočným typom sú asteroidy, kde je veľa vody," tvrdil Eric Anderson, spoluzakladateľ Planetary Resources. Na asteroidoch sa objavuje aj metán, ktorý poznáme ako zemný plyn. Anderson je jeden z najpovolanejších, pretože jeho Planetary Resources sa špecificky zameriava na možnosti ťažby na asteroidoch.

Ťažba vody by mohol byť „game changer“. Okrem bežného využitia sa počíta aj s jej rozkladom na vodík a kyslík, pričom tieto prvky by sa mohli využiť na vytvorenie raketového paliva.

Asteroidy by fungovali ako čerpacie stanice vo vesmíre, na ktorých by kozmické lode natankovali palivo na ďalšiu cestu. Tradičnejší prístup ráta s ťažbou suroviny na povrchu asteroidu a aj s jej privezením naspäť na Zem.

Kde a ako ťažiť?

Dôležitým krokom do budúcnosti bude vytipovanie najvhodnejších vesmírnych kandidátov, ale aj vytvorenie najrentabilnejšej metódy ťažby. Niektoré asteroidy nie sú vhodné na ťažbu pre premenlivé podmienky alebo príliš ich rýchlu rotáciu.

Doteraz boli cesty do vesmíru, na ktorých sa získavali malé množstvá horniny, veľmi nákladné. Misia NASA Stardust, ktorá zbierala vzorky prachu, stála 200 miliónov dolárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok