Pentagón musel ukázať obrázky týraných väzňov. Stále tají to najdôležitejšie

TA3
13.2.2016 19:52

Americká vláda po rokoch právnych naťahovačiek zverejnila kontroverzné fotografie väzňov z obdobia prezidentovania Georgea W. Busha. Na zverejnených snímkach je vidno stopy zranení na telách zadržiavaných.

Pentagón musel ukázať obrázky týraných väzňov. Stále tají to najdôležitejšie
Department of Defense

Doráňané telá bez kontextu

Vláda USA ukázala verejnosti fotografie väzňov v Afganistane a Iraku, ktorých zrejme zranili americkí vojaci. Detaily zranení môžeme vidieť až po vyše desaťročnej právnej bitke.

Fotografie nie sú na prvý pohľad až také šokujúce, ako zábery z irackej väznice v Abú Ghrajb, ktoré verejnosti odhalili, ako americkí vojaci týrajú väzňov. Tieto obrázky, na ktorých vojaci a vojačky pózovali pri nahých telách alebo zobrazovali ponižovanie a bitie, svojho času šokovali verejnosť. Fotografie z Abú Grajb sa stali symbolom toho najhoršieho, čo priniesla spojenecká invázia do Iraku.

mideast-the-debate-in-islam-5b966aeb98814273b8fe3350cd17c7ca_0a000002-b65d-6521.jpeg

Najnovšia séria takmer 200 fotografií ukazuje predovšetkým detailné zábery na rezné rany, modriny a jazvy. Vo všetkých prípadoch je identita ľudí utajená. Pentagón publikoval fotografie bez riadneho kontextu, takže nie je jasné, k akým prípadom sa vzťahujú, ani ako a za akých okolností úrazy vznikli.

Vieme, že fotografie pochádzajú z vyšetrovania prípadov o pochybeniach amerického vojenského personálu. Na základe vyšetrovania v tejto veci súd uznal vinnými 65 členov armády. Vojakom udelili trest podľa závažnosti skutkov. Niektorí dostali iba pokarhanie, ale padol aj rozsudok doživotia. Všetky zábery sa vzťahujú k prípadom krutého zaobchádzania s väzňami počas prezidentovania Georgea W. Busha.

Zverejneniu sa roky bránili

Ženevské konvencie zakazuje mrzačenie a kruté zachádzanie s väzňami. Fotografie sú však pripomienkou obdobia, kedy americká armáda zadržiavala tisícky obyvateľov z vojnových oblastí na základe nejednoznačných obvinení.

Publikovanie záberov je výsledkom dlhotrvajúcej právnej bitky. Ľudskoprávni aktivisti z organizácie Americká únia pre občianske práva žiadali zverejnenie fotiek už v októbri 2003. Pentagón sa tomu roky bránil. Generalita sa obávala, že tieto nelichotivé obrázky by mohli podnecovať násilie voči americkým vojakom kdekoľvek na svete a napokon ohrozovať aj amerických civilistov, ktorí sa nachádzajú mimo rodnej krajiny.

Administratíva súčasného amerického prezidenta Baracka Obamu sa teraz rozhodla uvoľniť výber 198 fotografií, pretože hrozba pomsty je údajne nižšia. V Afganistane zostalo okolo 12 300 amerických vojakov, čo je asi desatina v porovnaní s prvými rokmi Obamovho prezidentovania.

Nezverejnené sú vraj horšie

Omnoho zásadnejšie ako publikované fotografie sú vraj tie, ktoré ešte verejnosť nepozná. Zložka obsahuje totiž až desaťnásobne väčšie množstvo ako teraz zverejnili. „Skutočnosť, že vláda sprístupňuje túto informáciu verejnosti výberovo, môže verejnosť oklamať, čo sa týka rozšírenia krutého zaobchádzania,“ vyhlásil hovorca z Americkej únie pre občianske práva.

Aktivisti sú presvedčení, že medzi takmer dvomi tisíckami nezverejnených fotografií sa nachádza aj záber, kde vojačka sexuálne obťažuje väzňa s násadou na metlu, alebo poprava irackého roľníka, ktorý ma zviazané ruky za chrbtom. V zložke by sa podľa britského denníka Guardian mali nachádzať aj fotografie pitvy afganského väzňa známeho pod menom Dilawar. Príbeh tohto väzňa sa stal predlohou dokumentárneho firmu Taxi na temnú stranu, za ktorý získal režisér Alex Gibney Oscara.

Afgansky taxikár Dilawar bol bez súdu zatknutý a po pár dňoch vo väzení zomrel. Pitva dokázala, že smrť mohla byť následkom zranení, ktoré mu spôsobovali americkí vojaci. Režisér Gibney sa vo filme snažil ukázať, ako bývalý minister obrany Donald Rumsfeld spolu s právnikmi Bieleho domu presvedčili americký Kongres, aby schválil používanie mučenia na zajatcoch.

Celý odtajnený dokument si môžete pozrieť tu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok