Delegáti sa v Mníchove dohodli na zastavení nepriateľských akcií v Sýrii

TA3 TASR
12.2.2016 06:57

Svetové mocnosti sa dohodli na implementácii celoštátneho "zastavenia nepriateľských akcií" v Sýrii. Americký minister zahraničných vecí John Kerry to oznámil po rokovaniach s medzinárodnými partnermi v Mníchove. Dohodnuté prímerie by sa podľa stanoveného cieľa malo začať uplatňovať o týždeň.

Kerry však upozornil, že "zastavenie nepriateľských akcií" sa nebude vzťahovať na džihádistické skupiny ako Islamský štát alebo Front an-Nusra. Na implementácii tohto plánu budú spolupracovať so všetkými sýrskymi stranami, dodal. Diplomati zastupujúci USA, Rusko a ďalšie svetové mocnosti sa podľa jeho slov ďalej dohodli na okamžitom "urýchlení a rozšírení" dodávok humanitárnej pomoci, vrátane doručenia pomoci do obliehaných oblastí.

V predvečer otvorenia 52. medzinárodnej konferencie o bezpečnostnej politike v Mníchove sa vo štvrtok večer začali v bavorskej metropole rokovania predstaviteľov 17 krajín o kríze v Sýrii. Medzi účastníckymi štátmi sú prakticky všetky, ktoré sa podieľajú na snahe medzinárodného spoločenstva o ukončenie už päť rokov trvajúcej občianskej vojny v tejto blízkovýchodnej krajine, teda aj USA a Rusko či regionálne mocnosti Saudská Arábia a Irán.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok