500-eurová bankovka možno skončí, vraj slúži najmä kriminálnikom

TA3 TASR
11.2.2016 15:10

Európska centrálna banka vyhodnocuje ďalší osud 500-eurovej bankovky. Dôvodom sú obavy, že slúži najmä na pranie špinavých peňazí a kriminálnikom.

Rozhodnutie padne čoskoro

Využitie bankovky pri platbe drahších nákupov je otázne, pretože ich ľudia väčšinou uhrádzajú elektronicky. Uviedol to člen predstavenstva ECB Benoit Coeuré. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

“Kompetentné úrady majú čoraz väčšie podozrenie, že bankovka sa používa na nelegálne účely, čo je argument, ktorý nemôžeme dlhšie ignorovať," povedal Coeuré v rozhovore pre Le Parisien.

Na otázku, či je ECB pripravená na radikálne rozhodnutie o budúcnosti bankovky, znova zopakoval svoje predchádzajúce vyhlásenie, že členovia predstavenstva “aktívne zvažujú túto otázku a rozhodnutie padne už čoskoro".

Veľké bankovky strácajú význam

Coeuré dodal, že bankovku v hodnote 500 eur si vyžiadali niektoré štáty eurozóny, ktoré chceli nahradiť svoje bankovky v pôvodnej mene s vyššou hodnotou novým platidlom zodpovedajúcej hodnoty.

Zo začiatku sa tieto bankovky využívali pri väčších platbách, ale s rozvojom elektronických platieb a internetového bankovníctva strácajú veľké bankovky význam.

Coeuré na záver zdôraznil, že prípadné stiahnutie 500-eurovej bankovky nijako nesúvisí s menovou politikou centrálnej banky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok