Východ a stred krajiny sužovali dažde, hladiny niektorých riek výrazne stúpli

TASR TA3 SHMÚ
11.2.2016 08:01

Daždivé počasie spôsobilo výraznejší vzostup hladín niektorých riek na východnom aj na strednom Slovensku. Výšku hladín zodpovedajúcu 3. stupňu povodňovej aktivity namerali na riekach Bodva, Olšava, Roňava ale aj Lukavica.

SHMÚ vydal výstrahu 3. stupňa

Daždivé počasie spôsobilo v noci výraznejší vzostup hladín niektorých riek v Košickom kraji. Výšku hladín zodpovedajúcu 3. stupňu povodňovej aktivity namerali skoro ráno na tokoch Bodva v Turni nad Bodvou (321 cm), Olšava v Bohdanovciach (255 cm) a Roňava v Michaľanoch.      

Na úrovni 2. stupňa bola hladiny Bodvy v stanici Hosťovce. Na úrovni 1. stupňa boli toky Ida v Janíku a Torysa v Košických Olšanoch, informoval Slovenský hydrometeorologický ústav. SHMÚ vydal hydrologickú výstrahu 3. stupňa pred povodňami z trvalého dažďa pre okresy Rožňava a Košice okolie – Bodva. 

bez-nazvu_0a000002-b56c-d3d8.jpg

Lukavica zaplavila pozemky domov

Potok Lukavica vo Veľkej Lúke v okrese Zvolen zaplavil v stredu podvečer po celodennom daždi priľahlé pozemky niekoľkých rodinných domov. Starostka obce Andrea Chromeková vyhlásila preto tretí stupeň povodňovej aktivity.      

Ako uviedla neskôr, voda v okolí domov už klesla a tretí SPA v najbližších hodinách odvolajú. Zaplavené boli najmä pozemky nachádzajúce sa v susedstve toku Lukavica. K vybreženiu na neupravených úsekoch koryta došlo podvečer aj na vodných tokoch Slatina vo Zvolenskej Slatine a Pstruši a na Neresnici vo Zvolene. V obci Zvolenská Slatina došlo k zaplaveniu záhrad, na vodnom toku Slatina v obci Pstruša tiež k preliatiu rúrového premostenia pod novobudovaným mostom a k zaplaveniu časti podpornej konštrukcie mosta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok