Slovensko stále bojuje s počasím, Košice vydali tretí stupeň povodňovej aktivity

TA3 TASR
10.2.2016 15:32

Meteorológovia vydali niekoľko výstrah pred vetrom či povodňami. Na viacerých miestach stúpli hladiny vodných tokov, samosprávy situáciu monitorujú.

Košičania bojujú s vodou

Pre pretrvávajúcu nepriaznivú meteorologickú a hydrometeorologickú situáciu došlo v Košiciach k zvýšeniu hladín viacerých tokov. Primátor mesta Richard Raši preto vyhlásil tretí stupeň povodňovej aktivity. Informovala o tom hovorkyňa mesta Košice Linda Šnajdárová.

"Došlo k zaplaveniu územia z dôvodu extrémnej zrážkovej činnosti v Košiciach, v mestských častiach Košice – Pereš, Myslava, Lunik IX, a vybreženiu a vyliatiu vody z vodohospodársky významného toku Myslavský potok, drobného vodného toku Kamenný potok, občasných vodných tokov, a ohrozeniu vnútornými vodami z prietrže mračien," uviedla Šnajdárová. Z dôvodu vybreženia a vyliatia vodných tokov dochádza podľa nej k ohrozeniu života a zdravia, majetku právnických a fyzických osôb, životného prostredia a kultúrneho dedičstva, ako i hospodárskej činnosti.

"Na základe uvedených skutočností a rozsahu povodňovej situácie, podľa zákona NR SR o ochrane pred povodňami a na základe odporučenia Povodňovej komisie mesta Košice vyhlásil primátor mesta Košice Richard Raši dňa 10.2.2016 od 17.00 h na území mesta Košice tretí stupeň povodňovej aktivity na povodňovom úseku drobného vodného toku v mestskej časti Košice – Pereš, Myslavského potoka a Kamenného potoka – drobného vodného toku v mestských častiach Myslava a Lunik IX," vysvetlila hovorkyňa mesta. Počas povodňovej situácie budú vykonávané opatrenia na znižovanie rizík ohrozenia života, zdravia a majetku.

Situácia v Handlovej sa upokojila

Hladina Handlovky aktuálne v Handlovej a Prievidzi klesá. Po 16.00 h dosiahla v Handlovej úroveň rovnajúcu sa prvému stupňu povodňovej aktivity, v Prievidzi bola jej výška na úrovni druhého stupňa povodňovej aktivity. Samosprávy situáciu naďalej monitorujú.

"Vzhľadom na stabilitu, pokles hladín vodných tokov a ukončenie dlhotrvajúceho intenzívneho dažďa mesto Handlová odvoláva tretí stupeň povodňovej aktivity a súčasne ponecháva k 16.30 h vyhlásený druhý stupeň na vodnom toku Handlovka a jeho priľahlých prítokoch," informovala hovorkyňa mesta Viktória Moravčíková Timurová.

Ako ďalej uviedla k aktuálnej situácii v meste, prítoky Handlovky, Mlynský a Pstruhársky potok, sú zastabilizované a vo štvrtok 11. februára sa z nich a ich okolia budú odstraňovať nánosy, ktoré tam naplavila voda. Samospráva podľa jej slov bude naďalej situáciu monitorovať, a to do rána nasledujúceho dňa.

Handlovka aj Nitra sú monitorované

Hovorca Prividze Michal Ďureje aktuálne informoval, že situáciu na Handlovke mesto napriek klesajúcej hladine pri mostných telesách na Nábreží sv. Metoda, kde sa tesne popoludní vyliala voda z koryta, sleduje. Samospráva tam preto aj uzavrela časť cesty, dokedy obmedzenie potrvá, ešte nevedel povedať.

"Na základe informácií Slovenského hydrometeorologického ústavu môžeme konštatovať, že sa situácia začína zlepšovať, na ostatných úsekoch je stav pokojný. Najmä v centre mesta je však zhustená premávka a na cestách sa tvoria kolóny. Pokiaľ je to možné, prosíme verejnosť, aby aspoň do 17.00 h necestovali autom," doplnil. Dopravu na viacerých úsekoch v meste riadia aj policajné hliadky, potvrdil pre TASR trenčiansky krajský policajný hovorca Pavol Kudlička.

Problémy mala spôsobovať aj rieka Nitra medzi Nedožermi-Brezanmi a Prievidzou. V Nedožeroch-Brezanoch, ako informoval starosta Martin Mokrý, miestni hasiči zatiaľ monitorujú tok, ktorý prechádza obcou, tiež vyčistili viacero kanalizačných vpustov, priamo v obci je však situácia pokojná.

Hovorca hasičov v Trenčianskom kraji Marián Petrík uviedol, že profesionálni hasiči nemajú momentálne žiadny zásah, ani nemali technický zásah a v Handlovej vykonávajú monitoring. Problémy spôsobuje aj husté sneženie, a to konkrétne na Kľaku smerom na Žilinu, horský priechod je preto uzavretý, informovalo operačné stredisko prievidzskej polície.

Rimavská Sobota zápasí s 2. stupňom

Hladiny vodných tokov stúpajú v okrese Rimavská Sobota, k ohrozeniu obyvateľstva však zatiaľ nedošlo. O aktuálnej situácii informoval Karol Anger, vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Rimavskej Sobote.

"Máme mierny vzostup vodných hladín predovšetkým na severe okresu. Problém sa ukazuje hlavne na vodomernej stanici Hnúšťa-Likier, kde bol dosiahnutý 2. stupeň povodňovej aktivity na vodnom toku Rimava," uviedol Anger s tým, že obce zatiaľ ohrozené nie sú. "Situáciu monitorujeme, boli sme v teréne a zatiaľ nedošlo k ohrozeniu životov, zdravia ani majetku," dodal.

V južnej časti okresu doteraz podľa neho neregistrujú žiadne problémy. "Zo skúseností vieme, že je tam určitá dobehová doba," povedal vedúci odboru. V tejto časti okresu by hladiny tokov podľa neho mohli výraznejšie stúpnuť vo štvrtok 11. februára, aj vzhľadom k tomu, že nepriaznivé počasie má podľa predpovedí trvať v uvedený deň až do 20.00 h.

Lučenec sa má na pozore

Hladiny vodných tokov v okrese Lučenec po aktuálnych dažďoch stúpli, v regióne však zatiaľ povodne nehrozia. O situácii informoval Ervín Jakubec, vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Lučenci.

„Od 16.00 h platí hydrologická výstraha 2. stupňa. Na žiadnom vodnom toku v našom okrese však zatiaľ nebol dosiahnutý ani 1. stupeň povodňovej aktivity,“ uviedol Jakubec s tým, že situácia sa môže v najbližšej budúcnosti zmeniť, keď sa na vodných tokoch prejavia zrážky spadnuté v horských oblastiach regiónu.

Podľa slov Viery Rubintovej, starostky obce Veľké Dravce, ktorá býva povodňami často ohrozovaná, sú toky obidvoch miestnych potokov zatiaľ v norme. „Ich hladiny sú už zvýšené, ale zatiaľ nie sme ohrození a momentálne vyliatie potokov nehrozí. Situácia sa však môže rýchlo zmeniť, preto dúfame, že prestane pršať,“ dodala.

Výstrahy neobišli ani stred krajiny

Až na hranicu 2. stupňa povodňovej aktivity stúpli o 16.00 h vodné hladiny niektorých tokov na juhu stredného Slovenska. Aktuálne o tom informuje stránka Slovenského hydrometeorologického ústavu.

Hladina riečky Neresnica vo Zvolene dosiahla 141 centimetrov. Stará rieka v obci Pôtor v okrese Veľký Krtíš mala o tomto čase 183 centimetrov. Až na 330 centimetrov vystúpila hladina riečky Štiavnice v Horných Semerovciach v okrese Levice.

Uzavreté horské priechody

Sneženie či dážď komplikuje na niektorých slovenských cestách dopravu. Horský priechod Kremnické Bane je pre sneženie uzatvorený pre všetku dopravu. Horské priechody Donovaly a Vernár sú uzatvorené pre vozidlá nad 10 metrov. Donovaly sú od 18.25 h prejazdné pre osobnú dopravu. Horský priechod Čertovica je prejazdný len so snehovými reťazami. Informuje o tom Slovenská správa ciest na svojej webovej stránke www.zjazdnost.sk.

Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove žiada vodičov, aby zvážili cestu severnými okresmi Prešovského kraja, predovšetkým okresom Poprad, Stará Ľubovňa a Kežmarok z dôvodu hustého sneženia a čoraz komplikovanejšej dopravy.

Polícia zároveň upozorňuje, že na diaľnici D1 smer Poprad-Prešov sa v úseku pripájacieho pruhu od Chminianskej Novej Vsi (okres Prešov) hromadí voda, ktorá vplyvom hustého dažďa nestíha odtekať. Podľa polície tu došlo už k viacerým nehodám. SSC vodičov zároveň upozorňuje na poľadovicu, ktorá sa môže tvoriť pod vplyvom hmly, vlhkosti či nízkych teplôt.

 

Snehová fujavica, akú sme tu ešte v tejto seźne nemali. Koľko cm ❄️❄️tipujete do rána? Donovaly v oboch smerom veľmi ťažko prejazdné, v Lipt. Osade všetka doprava smerom na BB zastavená.________________________________

Posted by PARK SNOW Donovaly on 10. február 2016

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok