Rusko a Čína modernizujú armády, prevaha Západu v zbrojení slabne

ČTK
10.2.2016 14:57

Technologická prevaha Západu v zbrojení oslabuje. Konštatuje to vo svojej zverejnenej ročenke o vojenskej rovnováhe vo svete londýnsky Medzinárodný inštitút pre strategické štúdie.

Rusko a Čína modernizujú armády, prevaha Západu v zbrojení slabne
Northrop Grumman

Podpora teroristických organizácií

Príčinou tohto trendu je na jednej strane skutočnosť, že nové technológie sa dostávajú do rúk ďalších štátov aj neštátnych aktérov, na druhej rozhodnutie Ruska a Číny investovať do moderných zbrojných technológií, povedal riaditeľ IISS John Chipman.

K prvej tendencii Chipman uviedol ako príklad nemenovanú teroristickú organizáciu na Blízkom východe, ktorá podľa neho ťaží z podpory iránskeho štátu pri vývoji improvizovaných výbušných zariadení, ako sú míny alebo podomácky vyrobené bomby. Irán býva často podozrievaný najmä z podpory libanonského fundamentalistického hnutia Hizballáh.

Medzi novými technológiami, ktoré prichádzajú z civilného i vojenského sektora, figurujú najmä bezpilotné lietadlá, ale aj prostriedky ohrozujúce kybernetickú bezpečnosť a kybernetické zbrane, ktoré umožňujú destabilizáciu danej krajiny.

Podľa Chipmana mali západné štáty v uplynulých dvoch desaťročiach v oblasti nových technológií jasnú prevahu nad ostatnými krajinami i neštátnymi aktérmi. Dnes sa ale tento technologický náskok zmenšuje, konštatoval šéf IISS.

Európa v zbrojení zaostáva

Druhá tendencia spočíva v rozhodnutí Ruska a Číny modernizovať svoje ozbrojené sily, čo podľa Chipmana robí neistou súčasnú rovnováhu síl v Európe a "načrtáva budúcu rovnováhu v Ázii". Chipman podčiarkol, že Čína sa sústreďuje na "námorný rozmer svojej obrannej politiky" a uprednostňuje investície do lodí a ponoriek.

Naproti tomu financovanie ozbrojených síl a vyzbrojovania v Európe zaostáva, pričom iba štyri z 26 európskych členov NATO (Grécko, Poľsko, Británia a Estónsko) dodržiavajú cieľ vynakladať na obranu aspoň dve percentá HDP; zvyšných 22 krajín na rovnaký účel dáva v priemere 1,1 percenta HDP.

Obranný rozpočet Ruska vlani zaznamenal dvojciferný nárast a Ázia na obranu každoročne vynakladá takmer o 100 miliárd dolárov viac ako európski členovia NATO, uviedol inštitút.

zbrojenie_0a000002-b4d9-3932.jpg

Irán zmení pomer síl

Spojené štáty podľa Chipmana vnímajú, že Rusko predstavuje rastúcu hrozbu, zvlášť voči pobaltským štátom a krajinám východnej Európy, čo sa prejavuje plánom Pentagonu posilniť americkú prítomnosť v Európe. Ako dôkaz uviedol Chipman návrh rozpočtu USA pre budúci fiškálny rok, ktorý predstavil prezident Barack Obama. Ten počíta so štvornásobnými výdavkami (3,4 miliardy dolárov) v tomto regióne.

Na Blízkom východe zrušenie sankcií voči Iránu na základe minuloročnej medzinárodnej jadrovej dohody umožňuje tejto krajine modernizovať svoju výzbroj, ktorej značná časť pochádza ešte zo 70. rokov minulého storočia, pripomína ďalej IISS. Možné znovuvyzbrojenie Teheránu by tiež mohlo zmeniť rovnováhu síl v regióne, čo by mohlo viesť k užšej spolupráci medzi krajinami okolo Perzského zálivu na základe vojenských väzieb, ktoré sú teraz viditeľné v Jemene, píše sa v správe.

Vlaňajší rok bol pomerne pozitívny, pokiaľ ide o obmedzenie šírenia zbraní hromadného ničenia, najmä vďaka podpisu dohody s Iránom, súdi Chipman. Podľa neho panuje zhoda v tom, že dohoda umožnila o desať až 15 rokov oddialiť okamih, kedy by Iránci mohli získať jadrovú zbraň.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok