Vláda na poslednom výjazde delila milióny pre tatranský región

TA3 TASR
10.2.2016 13:17

Do okresu Kežmarok a regiónu Vysokých Tatier pôjde z verejných financií vyše 4,2 milióna eur. Rozhodla o tom na svojom výjazdovom rokovaní v Kežmarku vláda.

Milión na rekonštrukciu štadióna

Z tejto sumy získa jeden milión eur samotné mesto na dokončenie rekonštrukcie zimného štadióna. Ďalšie dva milióny eur majú pomôcť zlepšiť sociálno-ekonomickú situáciu okresu Kežmarok a regiónu Vysokých Tatier. Mestá a obce ich využijú na rôzne účely, na ktoré zo svojho rozpočtu nemajú dostatok zdrojov.

Najčastejšie na rekonštrukciu a opravy poškodených miestnych komunikácií a chodníkov, kultúrnych domov, obecných úradov, základných škôl, ale aj pošty či evanjelického kostola. Spišská Belá napríklad investuje 300.000 eur do výstavby hokejbalovej haly, Prešovský samosprávny kraj 250.000 eur na obnovu hradu Kežmarok, Gerlachov 40.000 eur na vyčistenie koryta potoka či obec Hniezdne 9000 eur na vybudovanie oddychovo-relaxačného miesta pre občanov.

Ministerstvo práce vyčlení viac ako 1,2 milióna eur pre Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Kežmarku na podporu vytvárania pracovných miest pre mladých ľudí do 29 rokov. Hlavným cieľom tohto akčného plánu rozvoja okresu Kežmarok je hlavne zníženie nezamestnanosti a regionálneho rozdielu oproti celoštátnemu priemeru.

Dvetisíc pracovných miest

Je predpoklad, že realizáciou tohto akčného plánu sa vytvorí 2000 pracovných miest, pričom má pozitívne ovplyvniť skupiny nových zamestnancov, ale aj zlepšiť postavenie znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie. "Podľa odhadov zhruba polovicu nezamestnaných a vyše tri štvrtiny dlhodobo nezamestnaných tvoria Rómovia, vrátane komunít s viacgeneračnou chudobou," uvádza sa v materiáli.

Odhaduje sa, že na zabezpečenie opatrení päťročného akčného plánu sa z verejných financií vynaloží okolo 44 miliónov eur. Už tento rok by malo ministerstvo dopravy poskytnúť okresu regionálny príspevok 2 milióny eur. Do roku 2020 sa táto suma vyšplhá na 4 milióny eur.

Úlohy pre ministerstvá

Rezort dopravy má napríklad posúdiť možnosti otvorenia hraničného priechodu pre kamiónovú dopravu pre poľsko-slovenský tatranský región, ale aj poskytovať dotácie na obstaranie nájomných bytov pre mladých ľudí.

Minister práce má vytvoriť podmienky na vybudovanie centra poradenstva a služieb zamestnanosti. Ministerstvo hospodárstva má podporiť klastrové iniciatívy v kľúčových hospodárskych sektoroch. Rovnako dobudovať verejnú infraštruktúru priemyselného parku a  zabezpečiť potenciálnych investorov v oblasti ľahkého priemyslu a výroby.

Úlohou rezortu školstva je podporiť rozšírenie kapacít materských škôl v ôsmich obciach, základných škôl v štyroch obciach, ako aj zriadenie dvoch základných umeleckých škôl v marginalizovaných rómskych komunitách v regióne. Rovnako má vytvoriť pilotný model procesu diagnostiky a rediagnostiky detí so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami.

Predseda Prešovského samosprávneho kraja má zase pre potreby okresu Kežmarok prehodnotiť nastavenie zamerania stredného školstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok