Francúzsku vládu opúšťa šéf diplomacie, má byť vymenovaný do Ústavnej rady

TA3 TASR
10.2.2016 12:41

Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius odstupuje z funkcie. Informovali o tom miestne médiá, ktoré zároveň predpokladajú, že ho prezident vymenuje do čela ústavnej rady, čo je francúzska obdoba ústavného súdu.

Zostáva predsedom COP21

Pred novinármi, ktorí sa zišli na nádvorí Elyzejského paláca, potvrdil, že sa zúčastnil na svojom poslednom zasadnutí vlády. Podľa medializovaných správ bude nominovaný za predsedu Ústavnej rady.

Ešte pred potvrdením svojho odchodu z funkcie ministra zahraničných vecí Fabius potvrdil, že má záujem zostať aj naďalej predsedajúcim Konferencie OSN o klimatickej zmene (COP21). V rozhovore s novinármi spresnil, že táto funkcia nekoliduje so žiadnym postom vo francúzskych vládnych štruktúrach.

Ústavná rada

Francúzske médiá pripomenuli, že aj vďaka Fabiusovi sa vlani v decembri na COP21 v Paríži podarilo dosiahnuť dohodu o zastavení otepľovania planéty a bola navyše jednohlasne prijatá.

Francúzsko bude COP21 predsedať až do konca tohto roku, keď predsednícku funkciu odovzdá Maroku.

Prezident Francois Hollande by mal Fabiusovu kandidatúru na predsedu Ústavnej rady predložiť v dohľadnom čase. Ak bude táto nominácia schválená, Fabius vo funkcii nahradí Jeana-Louisa Debrého, ktorého mandát sa čoskoro skončí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok