Obamov plán na zníženie emisií sa odkladá, Najvyšší súd vyhovel firmám

ČTK
10.2.2016 10:45

Najvyšší súd USA pozastavil plán amerického prezidenta Baracka Obamu na zníženie emisií oxidu uhličitého do ovzdušia, ktorý je základom boja Obamovej vlády so zmenami klímy. Informovala o tom agentúra Reuters.

Obamov plán na zníženie emisií sa odkladá, Najvyšší súd vyhovel firmám
SITA/AP

Dobrovoľná spolupráca

Súd vyhovel žiadosti 27 štátov a firiem, aby bola odložená redukcia vypúšťania škodlivín do doby, než budú ukončené súdne spory. Podľa odporcov nové pravidlá povedú k uzatváraniu elektrární a zvýšeniu účtov za elektrinu.

Odporcom plánu vyhovel Najvyšší súd hlasmi piatich ku štyrom, takže nové nariadenie nemôže nadobudnúť platnosť, kým sa neskončia súdne sporyí.

Plán Obamovej administratívy naopak podporila necelá dvadsiatka štátov spolu s Národnou ligou miest, ktorá reprezentuje vyše 19.000 amerických miest.

"Sme stále presvedčení, že v tejto veci zvíťazíme," oznámil Biely dom. Agentúra pre ochranu životného prostredia vraj bude pokračovať v práci so štátmi, ktoré chcú spolupracovať, a bude ďalej robiť "agresívne kroky" na zníženie emisií oxidu uhličitého. Podľa nových pravidiel bude každý štát musieť predložiť plán opatrení na splnenie emisných limitov do tohtoročného septembra, ak požiada o výnimku, potom do septembra 2018.

Jedna z Obamových priorít

Prezident Obama vlani navrhol znížiť do roku 2030 pokles emisií CO2 v porovnaní s rokom 2005 o 32 percent. USA patrí k najväčším znečisťovateľom ovzdušia na planéte a v minulosti sa odmietali pripojiť k záväzkom z medzinárodných klimatických konferencií.

Obama si boj s klimatickými zmenami stanovil za jednu z priorít. Podľa Sama Adamsa z Ústavu pre svetové zdroje je práve tento Obamov plán dôležitý pre dodržanie parížskej dohody o ochrane klímy z vlaňajšieho decembra.

Plán čistej energie má kritikov z radov republikánov, ale aj niektorých demokratov, ktorí sa obávajú nepriaznivých dopadov na ekonomiku. Vlani v októbri napadla skupina štátov, na čele s veľkým producentom uhlia Západnej Virginiou a ropným Texasom, Obamov plán na súde.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok