Silný vietor, intenzívne sneženie, či hroziace povodne. Počasie nás potrápi

TA3 TASR
10.2.2016 09:56

Počasie nás potrápi na veľkej časti územia Slovenska. Meteorológovia vydali výstrahy pred vetrom či povodňami. Problémy už mali v Demänovskej Doline, hlavná cesta tam bola pre víchricu úplne neprejazdná.

Silný vietor, intenzívne sneženie, či hroziace povodne. Počasie nás potrápi
TASR

Silný vietor na celom území

Pršať má prevažne na juhu, juhovýchode a východe krajiny. Úhrn zrážok tam miestami môže dosiahnuť 30 až 50 mm. Snežiť by malo prevažne v severnejších okresoch krajiny. V niektorých by mohlo napadnúť 15 až 25 cm nového snehu. V polohách nad 900 m ešte viac, 25 až 50 cm nového snehu.

Vietor potrápi zrejme celú krajinu. Na väčšine územia môže mať v nárazoch rýchlosť 18 až 22 m/s (60-80 km/h). Na hrebeňoch hôr môže fúkať nárazový vietor s rýchlosťou 26 až 32 m/s (90-120 km/h). V severných okresoch, kde môže snežiť aj fúkať vietor, by si mali vodiči dávať pozor na snehové jazyky. Tvoriť sa môžu miestami na horských priesmykoch.

Pred povodňami varujú hydrometeorológovia napríklad v okolí Prievidze, Levíc, Banskej Bystrice, Lučenca, Rimavskej Soboty, Rožňavy, Košíc či Michaloviec. Pozor by si teda mali dávať okresy v okolí Hornej Nitry, Dolného a Horného Hronu, Ipľa, Slanej, Hornádu, Hnilca, Bodvy, Torysy, Bodrogu. Pre tieto oblasti vydal SHMÚ výstrahu prvého stupňa. Ten upozorňuje na jav, "ktorý môže spôsobiť relatívne malé nebezpečenstvo, škody na majetku menšieho rozsahu". Podľa hydrometeorológov sa môže vyskytnúť aj niekoľkokrát do roka.

Víchrica izolovala Demänovskú Dolinu

Hlavná cesta v Demänovskej Doline bola pre víchricu úplne neprejazdná. Horskí záchranári z Nízkych Tatier spoločne s príslušníkmi Hasičského a záchranného zboru v Liptovskom Mikuláši odstraňovali z komunikácie asi 30 stromov.

Podľa informácií Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Liptovskom Mikuláši na vjazde do doliny riadili premávku policajti, ktorí všetky autá vracali späť smerom na Liptovský Mikuláš. "Spoločne s hasičmi sme postupne prepílili všetky stromy a krátko po polnoci sa nám podarilo cestu sprejazdniť," informuje Horská záchranná služba na svojej oficiálnej internetovej stránke.

"Situácia v Demänovskej Doline bola najhoršia v celom Žilinskom kraji. Hasiči tu boli vyslaní včera 9. februára pred 20.00 h a ich zásah bol ukončený približne 02.00 h. Ráno sa do Demänovskej Doliny vrátili opäť. Zásah im navyše sťažoval silný nárazový vietor," informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiline Miroslava Ondrichová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok