Ministri obrany NATO zatiaľ nemajú plán na riešenie migračnej krízy

TA3 TASR
10.2.2016 07:48

Prvý deň rokovaní ministrov obrany NATO v Bruseli nepriniesol konkrétnu odpoveď na to, ako by mohla Severoatlantická aliancia pomôcť pri riešení migračnej krízy v Európe. Spoločné stanovisko by sa malo zrodiť vo štvrtok, v druhý deň bruselských rokovaní, uviedol minister obrany SR Martin Glváč.

Ministri obrany NATO zatiaľ nemajú plán na riešenie migračnej krízy
SITA/AP

Nič nešpecifikovali

"My takúto iniciatívu vítame a ak budeme vedieť pomôcť s našimi spôsobilosťami, aj sa do takejto aktivity, keď budú konkrétne návrhy, zapojíme. Či už personálne, alebo finančne," opísal Glváč situáciu, ktorá vznikla na základe požiadaviek Turecka a Nemecka, aby sa aliancia zaangažovala do aktivít na spomalenie prílivu nelegálnych migrantov prichádzajúcich po mori do Európy.

Minister spresnil, že zatiaľ ešte nebolo nič konkrétne špecifikované, neboli predložené žiadne podrobnosti, a preto nechce špekulovať o prípadnej ponuke zo strany Slovenska. Pripomenul však, že si vie predstaviť príspevky v podobe vyslania vojenskej polície či strážnych jednotiek.

Nevedia, čo predložia

Veľvyslanec SR pri NATO Tomáš Valášek dodal, že pre alianciu je táto žiadosť spojencov z Turecka a Nemecka tiež novinkou.

"Je to taká novinka, že až do samotného rokovania nevieme, čo bude predložené. Dnes počas rokovaní nemeckí, tureckí a grécki kolegovia išli rokovať separátne, ani sami nevedia, čo ešte predložia. Bude to ale musieť byť politicky priechodné," uviedol Valášek a dodal, že sa čaká, ako sa tri uvedené krajiny najskôr dohodnú.

Neštandardná situácia

Podľa jeho slov ide o neštandardnú situáciu, avšak migračná kríza sa tak rýchlo mení, že "nie je nelogické", že sa menia aj postoje európskych krajín ku kríze. Pripomenul, že ide o iniciatívu, ktorá vzišla z pondelňajších rokovaní medzi nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a tureckým premiérom Ahmetom Davutoglom, aj preto bola táto téma na poslednú chvíľu zaradená do agendy NATO.

Hlavnou agendou dnešných rokovaní ministrov obrany aliancie bolo posilňovanie prítomnosti NATO vo východnej Európe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok