Prekvapenie sa nekoná, primárky v New Hampshire ovládli Trump a Sanders

TA3 ČTK AP
10.2.2016 07:20

Donald Trump vyhral republikánske primárky v štáte New Hampshire, víťazom hlasovania demokratov sa stal Bernie Sanders, ktorý porazil Hillary Clintonovú. Tá už volebnú porážku uznala a Sandersovi zablahoželala.

Trump potvrdzuje pozíciu favorita

Víťazstvo Trumpa a Sandersa sa čakalo, pretože sa dlhodobo držali na čele rebríčkov volebných preferencií. Trump podľa analytikov potvrdzuje svoju pozíciu hlavného republikánskeho favorita. Po sčítaní takmer 90 percent odovzdaných hlasov má na svojom konte 35 percent z nich.

Trump po ohlásení výsledkov vyhlásil, že Amerika pod jeho vedením "zase začne vyhrávať". Ako vrchný veliteľ armády vraj "dá výprask" ozbrojencom z Islamského štátu a dojedná aj lepšie podmienky pre americký obchod. "Nikto sa s nami nebude zahrávať," povedal americký miliardár.

Clintonová priznala porážku

Sanders, ktorý sa označuje za demokratického socialistu, podľa predpokladov vyhral so ziskom zhruba 60 percent hlasov, zatiaľ čo Clintonová získala 39 percent. Rozdiel medzi oboma demokratickými politiky je väčší, než volebný štáb bývalej prvej dámy dúfal. Sanders po oznámení predpokladaných výsledkov vyhlásil, že jeho úspech je posolstvom pre Wall Street a Washington o tom, že "vláda patrí ľudu, nie len bohatým".

Volebný štáb Clintonovej priznal porážku a vydal vyhlásenie, podľa ktorého sa nominačný súboj demokratov rozhodne s najväčšou pravdepodobnosťou v marci. Kľúčová údajne bude podpora afroamerických a hispánskych voličov, medzi ktorými je populárnejšia Clintonová. Najbližšie primárky sa ešte vo februári uskutočnia v Nevade a v Severnej Karolíne.

Prekvapením druhé miesto Kasicha

Tvrdý boj sa odohral o druhé miesto za Trumpom a jeho prekvapivým víťazom sa stal Kasich s 16 percentami hlasov. Až za ním skončili s drobnými odstupmi Ted Cruz, Jeb Bush a Marco Rubio, všetci s približne 11 percentami hlasov.

Kasich svoj úspech prisudzuje tomu, že na rozdiel od svojich súperov počas kampane nikoho nekritizoval a na svojich protikandidátov neútočil. "Desiatky miliónov dolárov boli vynaložené na to, aby ma predstavili v zlom svetle. Takéto politické metódy sa ale už prežili," vyhlásil ohijský guvernér.

Podľa agentúry Reuters ale zrejme ani New Hampshire nerozhodne o tom, kto sa medzi republikánskymi kandidátmi stane súperom Donalda Trumpa v nominačnom súboji. "Potrebujeme alternatívu k Trumpovi, alebo prehráme voľby, ktoré sme mali vyhrať," komentoval situáciu republikánsky senátor z Južnej Karolíny Lindsey Graham, ktorý nominačný súboj vzdal v januári.

Guvernér štátu New Jersey Chris Christie, ktorý podľa predbežných výsledkov získal okolo ôsmich percent hlasov a skončil medzi republikánmi šiesty, svojim priaznivcom oznámil, že sa musí "zhlboka nadýchnuť" a rozhodnúť o ďalšom postupe. Sklamanie nad výsledkom dal najavo Rubio, ktorý predpokladanú jedenásťpercentnú podporu pripísal neúspešnému vystúpeniu na predvolebnej debate v televízii. "Viackrát sa to už nestane," sľúbil floridský senátor, ktorý v minulom hlasovaní v Iowe skončil tesne za Trumpom tretí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok