V Nemecku rekordne stúpa záujem o zbrane, plynovku si kúpili státisíce ľudí

ČTK
9.2.2016 18:24

Takzvaný malý zbrojný preukaz, ktorý v Nemecku oprávňuje k noseniu plynových pištolí, si za posledné dva mesiace obstaralo rekordných 21.000 ľudí.

V Nemecku rekordne stúpa záujem o zbrane, plynovku si kúpili státisíce ľudí
SITA (ilustračné foto)

Záujem stúpol po incidentoch v Kolíne

Zbrane, ktoré sú kópiami tých skutočných, na rozdiel od nich ale nevystreľujú skutočné projektily, tak v osemdesiatmiliónovej krajine môže nosiť na verejnosti už viac ako 300.000 osôb. Výrazne vzrástli tiež predaje koreninových sprejov, informovala agentúra DPA.

Celkovo bolo na konci januára v nemeckom Národnom zbrojnom registri evidovaných 301.000 vydaných malých zbrojných preukazov. Len od konca minulého novembra do konca januára prijali úrady 21.000 žiadostí.

Ak chcú v Nemecku pri sebe ľudia na verejnosti nosiť plynové zbrane, musia požiadať o malý zbrojný preukaz. Aj keď ho vlastnia, nesmú zbrane nosiť na verejné podujatia. Ku kúpe plynových zbraní žiadne povolenie potrebné nie je.

Úrady v niektorých spolkových krajinách hlásili zvýšený záujem o vydávanie malých zbrojných pasov krátko po silvestrovských udalostiach v Kolíne nad Rýnom a v ďalších nemeckých mestách, kde sa odohrali sexuálne útoky na ženy, ktoré sú pripisované páchateľom severoafrického či arabského pôvodu.

Zbrane môžu situáciu vyeskalovať

Podľa predsedu Asociácie výrobcov a obchodníkov so zbraňami Inga Meinharda začali ale predajcovia evidovať strmý nárast počtu záujemcov o plynové pištole už v polovici novembra, krátko po teroristických útokoch v Paríži, pri ktorých atentátnici zabili 130 ľudí. "V novom roku sa však nápor zákazníkov znova zvýšil," dodal práve s odkazom na kolínskej sexuálne útoky.

Skokový nárast dokazuje rastúce znepokojenie obyvateľstva, uviedla poslankyňa Spolkového snemu za stranu Zelených Irene Mihalicová. "Pokiaľ ale bude stále viac ľudí pri sebe nosiť zbrane, prispeje to skôr k eskalácii než na upokojenie situácie," dodala. Mihalicová by chcela dosiahnuť zmeny zákona, na základe ktorej by bolo možné plynové zbrane a koreninové spreje kupovať len na zvláštne povolenie.

Vzhľadom na zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu v Nemecku treba podľa Mihalicovej posilniť predovšetkým políciu. "Viac zbraní v tejto situácii ale iste nepotrebujeme," uviedla.

Dôvodom nákupu nie je len potreba obrany

Šéfa policajných odborov Rainera Wendta nárast počtu predávaných plynových pištolí taktiež znepokojuje, naviazanie ich kúpy na získanie povolenia ale odmieta. Prinieslo by to podľa neho len zbytočnú byrokraciu.

Podľa berlínskeho kriminológa Claudia Ohdera ale nie je jediným motívom nákupu plynových zbraní potreba sa brániť. Ozbrojovanie obyvateľov je podľa neho súčasťou spoločenského vývoja, ktorý teraz ovplyvňuje populizmus a rastúci odpor voči politike a štátnym inštitúciám.

Mnoho ľudí sa podľa Ohdera domnieva, že štát už nechráni svojich občanov, a preto sa chcú ozbrojiť. Ľudia sa nákupom zbraní bránia všeobecnej neistote, ktorú prinášajú utečenci, myslí si Ohder.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok