Ministerstvo kultúry zasahuje do predvolebnej kampane, tvrdí Most

9.2.2016 13:19

Ministerstvo kultúry podľa podpredsedu strany Most-Híd Zsolta Simona prekračuje svoje právomoci tým, že zasahuje do predvolebnej kampane.

Ministerstvo kultúry zasahuje do predvolebnej kampane, tvrdí Most
SITA/Robert Tappert

Ministerstvo sa ohradzuje jazykovým zákonom

Ako povedal Simon na tlačovej besede, ministerstvo kultúry napísalo Mestskému úradu v Lučenci list, v ktorom ho požiadalo, aby z plochy určenej pre propagáciu politických strán pred parlamentnými voľbami stiahol volebný plagát dvoch kandidátov za Most-Híd Zsolta Simona a Štefana Kertésza, čím neoprávnene zasiahlo do predvolebnej kampane.

Preto sa Simon obrátil na Štátnu komisiu pre voľby a kontrolu financovania politických strán, aby urobila nápravu, pretože podľa neho rezort kultúry nemôže zasahovať do predvolebnej kampane. Ministerstvo kultúry v stanovisku poskytnutom agentúre SITA oponuje a tvrdí, že poslanec Zsolt Simon "zavádza, ministerstvo kultúry nežiadalo stiahnuť spomínaný volebný plagát", ale "požiadalo o odstránenie protiprávneho stavu".

Ministerstvo konalo na podnet občana, ktorý upozorňoval, že plagát porušuje zákon o štátnom jazyku. Ministerstvo v liste mestskému úradu napísalo, že v oznamoch určených verejnosti musia byť všetky informácie zverejnené v slovenskom jazyku, ktorý je štátnym jazykom v SR. Podľa rezortu niektoré informácie na plagáte neboli do štátneho jazyka preložené. A nebola splnená povinnosť, aby štátny jazyk bol uvádzaný na prvom mieste.

Reklama vs. volebná kampaň

Simon upozornil, že voľby a kampaň môže kontrolovať len ministerstvo vnútra a obvodný úrad. „Kampaň sa neriadi zákonom o reklame, preto sa nemá riadiť zákonom o štátnom jazyku. Chceme, aby komisia zabezpečila nápravu a aby ministerstvo kultúry nezasahovalo takto do kampane. Naše plagáty sú dvojjazyčné s dobre viditeľnými vetami v oboch jazykoch,“ povedal Simon s tým, že mestský úrad ministerstvu vyhovel a plagáty odstránil. Kandidátov vyzval, aby si ich prišli prevziať.

Podľa Simona zákon presne určuje, že štát, Fond národného majetku, obec alebo VÚC nemôžu zasahovať do volebnej kampane. Zákon o reklame volebnú kampaň nepovažuje za reklamu podľa zákona o reklame. A zákon o volebnej kampani neuvádza nič podľa Simona o používaní štátneho jazyka.

Ako sa ďalej uvádza v stanovisku MK SR, je to práve strana poslanca Zsolta Simona, "ktorá je podozrivá z porušenia zákona o štátnom jazyku. Tento zákon platí generálne a má zabezpečiť, aby všetky informácie zverejnené vo verejnom styku boli každému občanovi Slovenska k dispozícii aj v štátnom jazyku". Ministerstvo upozorňuje, že na spomínanom plagáte strany Most-Híd sú aj informácie, ktoré nie sú preložené do štátneho jazyka a preto oprávnene požiadalo o odstránenie tohto protiprávneho stavu. Ministerstvo kultúry dohliada na dodržiavanie zákona o štátnom jazyku SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok