Benzín aj nafta Slovákom zlacneli, oproti zvyšku Európy sú stále pridrahé

TASR
8.2.2016 14:51

Napriek tomu, že v uplynulom týždni pohonné látky na Slovensku zlacneli, v porovnaní s ostatnými krajinami Európskej únie sú stále drahé. Vo svojom aktuálnom komentári to konštatujú odborníci spoločnosti Finlord.

Benzín aj nafta Slovákom zlacneli, oproti zvyšku Európy sú stále pridrahé
SITA/Diana Černáková

"V uplynulom týždni na Slovensku zlacnel benzín o 0,003 eura na 1,141 eura za liter. Cena nafty sa znížila o 0,006 eura na 0,933 eura za liter," vyčíslil ekonóm spoločnosti Finlord Boris Tomčiak. Ako však vyplýva z údajov Európskej komisie, v porovnaní s ostatnými krajinami únie motoristi na čerpacích staniciach na Slovensku zaplatia viac. "Relatívne drahý je predovšetkým benzín," doplnil Tomčiak.

Lacnejší benzín ako na Slovensku je v Českej republike, kde liter stojí 1,01 eura, v Rakúsku 1,05 eura a v Poľsku 0,91 eura.

Drahší ako na Slovensku je v Nemecku, kde liter benzínu stojí 1,25 eura, v Taliansku stojí 1,38 eura a vo Francúzsku zaň zaplatia motoristi 1,26 eura. Nafta je lacnejšia ako na Slovensku v Poľsku, kde sa cena pohybuje na úrovni 0,84 eura.

V najbližších dňoch by sa ceny pohonných látok pritom meniť nemali. "Pokles priemerných cien pohonných hmôt na slovenských čerpacích staniciach sa zastaví. V najbližšom týždni predpokladáme stagnáciu cien na súčasnej úrovni," dodal Tomčiak.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok