Eurozónu musíme viac integrovať, ozýva sa z Francúzska a Nemecka

TA3 TASR
8.2.2016 13:12

Šéfovia centrálnych bánk Francúzska a Nemecka požadujú rozsiahlu reformu eurozóny.

Eurozónu musíme viac integrovať, ozýva sa z Francúzska a Nemecka
SITA

Francois Villeroy de Galhau a Jens Weidmann v spoločnom príspevku pre denník Süddeutsche Zeitung uviedli, že krajiny eurozóny musia vo veľkej miere previesť svoju suverenitu a kompetencie na európsku úroveň. "Silnejšia integrácia sa zdá byť najjednoduchšou cestou obnovenia dôvery v eurozónu." Na to požadujú napríklad vytvorenie spoločného ministerstva financií pre celú menovú úniu, vybudovanie efektívnej a menej roztrieštenej správy rovnako ako silnejšie politické grémium, ktoré bude prijímať politické rozhodnutia a bude podliehať parlamentnej kontrole.

"Tieto nové inštitúcie sa môžu postarať o to, aby sa opäť nastolila rovnováha medzi zodpovednosťou a kontrolou," uviedli Weidmann a Villeroy de Galhau. Pre zvýšenie blahobytu sú podľa nich dôležité tri piliere: "odhodlané programy štrukturálnych reforiem na národnej úrovni, ambiciózna finančná a investičná únia rovnako ako zlepšená ekonomicko-politická štruktúra v eurozóne". Eurozóna podľa nich vzhľadom na zhoršenie verejných financií a ekonomické nerovnováhy stojí na rázcestí.


Ak sa budú vlády krajín eurozóny obávať komplexnejšej únie, zostane schodná len jedna cesta. "Decentralizovaný prístup na základe vlastnej zodpovednosti s prísnejšími pravidlami." To by vyžadovalo sprísnenie fiškálnych pravidiel. V takomto prípade by si krajiny zachovali svoju suverenitu, ale zároveň by sa znížila aj solidarita.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok