Slovenskí vedci ohlásili veľký úspech pri výrobe lieku proti chrípke

TASR
8.2.2016 13:16

Chrípka patrí k najbežnejším ochoreniam, celosvetovo však na ňu zomrie okolo 250.000 až 500.000 ľudí za rok. Vedcom Univerzity Komenského v Bratislave sa podarilo vyvinúť proces, ktorým možno výrazne skrátiť výrobu lieku proti chrípke.

Slovenskí vedci ohlásili veľký úspech pri výrobe lieku proti chrípke
TASR/AP

Vzácna zložka

Toto vylepšenie, za ktorým stojí tím organických chemikov z Prírodovedeckej fakulty UK na čele s profesorom Radovanom Šebestom, je aktuálne v patentovom konaní na Úrade priemyselného vlastníctva SR. Informovala o tom Andrea Földváryová z oddelenia vzťahov s verejnosťou UK v Bratislave.

Chrípkové ochorenia sú spôsobené vírusmi, ktoré sa nedajú ničiť antibiotickými liekmi ako baktérie. "Organizmu človeka sa však dá pomôcť liekmi, ktoré spomaľujú šírenie vírusu z napadnutých buniek. Takýmto liekom je aj Tamiflu, ktorého aktívna zložka sa nazýva oseltamivir. Svetová zdravotnícka organizácia uvádza oseltamivir ako jedno z kľúčových liečiv pre ľudstvo," vysvetľuje Šebesta.

Oseltamivir sa v súčasnosti podľa jeho slov vyrába 12-stupňovou syntézou z prírodnej zlúčeniny, takzvanej kyseliny šikimovej. Táto látka sa nachádza iba vo veľmi malom množstve v niektorých rastlinách v Číne a Vietname.

Zelená chémia

Zdĺhavá a náročná syntetická cesta a zlá dostupnosť východiskovej suroviny komplikujú výrobu tohto dôležitého liečiva. Práve to motivuje výskumníkov k hľadaniu efektívnejších ciest prípravy oseltamiviru. "Jedným z takýchto spôsobov je aj použitie takzvanej asymetrickej katalýzy pomocou malých organických molekúl. Na tomto spôsobe pracuje aj náš tím na Katedre organickej chémie na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave," priblížil Šebesta.

Vedcom UK sa podarilo vypracovať štvorstupňovú syntézu oseltamiviru z jednoducho dostupnej východiskovej suroviny. Hoci už boli známe postupy používajúce asymetrickú katalýzu na syntézu oseltamiviru, tie však podľa vedcov využívajú východiskovú surovinu, ktorá je nestabilná a je potrebné ju pripravovať náročnými chemickými syntézami alebo za použitia veľmi toxických chemikálií.

"Hlavnou výhodou postupu vedcov UK je použitie inej, ľahšie dostupnej a stabilnejšej východiskovej suroviny. Týmto spôsobom sa získa oseltamivir v štyroch krokoch vo vysokej čistote," uviedla Földváryová. Tento proces zelenej chémie by mohli v budúcnosti využiť farmaceutické firmy pri výrobe generickej formy oseltamiviru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok