Mizne v zdravotníctve tretina peňazí? Most vymenoval opatrenia, ktoré majú pomôcť

TASR
8.2.2016 12:49

Krízový manažment, funkčný DRG a eHealth systém, poplatky či centrálne nákupy s kontrolou verejnosti sú lieky pre slovenské zdravotníctvo. V ňom sa stráca takmer tretina peňazí, ktorá do neho ide. Tvrdí to strana Most-Híd.

Mizne v zdravotníctve tretina peňazí? Most vymenoval opatrenia, ktoré majú pomôcť
SITA/Robert Tappert

Záhadné platby

"V zdravotníctve je dosť peňazí. Z verejných zdrojov do neho dávame 17 percent, čo je obrovský balík. Podľa Eurostatu je to najväčší podiel v rámci krajín EÚ," povedal na tlačovej konferencii v Bratislave predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Podľa neho sa veľa peňazí z tohto balíka stráca a nejde na liečbu pacientov.

Ekonóm a Bugárov poradca Tomáš Meravý doplnil, že v roku 2013 boli celkové výdavky na zdravotníctvo 5,5 miliardy eur, ale na zdravotnú starostlivosť z toho išlo len 2,5 miliardy eur, čo je 45 percent. "Väčšina výdavkov, tri miliardy eur, išlo na nákupy zdravotníckych pomôcok a zariadení a na neklasifikované platby," upozornil.

Problém vidí najmä v neklasifikovaných platbách, kam išlo podľa jeho slov 1,7 miliardy eur. V EÚ podľa neho tvorí táto položka len zanedbateľné percento. "U nás je to dominantná položka výdavkov na zdravotníctvo," povedal Meravý s tým, že aj na nákupy tovarov dávame viac ako iné európske krajiny.

Krízový manažment zdravotníctva

Most-Híd nevie povedať, na čo sa spomínaných 1,7 miliardy eur minulo. "Z tej položky to nie je zrejmé," poznamenal Meravý. Minister zdravotníctva Viliam Čislák by to podľa neho mal vysvetliť.

Budúca vláda by podľa Bugára mala zriadiť krízový manažment pre zdravotníctvo, všetky verejné obstarávania by mala robiť centrálne a pod kontrolou aj verejnosti. Mala by tiež tlačiť na zníženie neklasifikovaných platieb.

"Do roka pripraviť DRG systém a do dvoch rokov ho odskúšať aj zrealizovať," doplnil s tým, že nechce len zoznam financií na konkrétne zdravotné úkony. "To je málo, musí to byť zoznam financií na odliečený prípad," vysvetlil. Volá tiež po funkčnom eHealth systéme, ktorý nemá podľa neho spočívať len v elektronickej zdravotnej karte.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok