Adele sa predáva najlepšie na svete, úspešný je aj Bieber

TASR
8.2.2016 11:07

Britská speváčka Adele, ktorej najnovší album "25" láme rekordy, bola v roku 2015 najpredávanejším interpretom na svete. Oznámila to Svetová federácia hudobného priemyslu.

Adele sa predáva najlepšie na svete, úspešný je aj Bieber
SITA/AP

Druhý skončil Sheeran

Spomínaný album - prvý od Adele za viac ako štyri roky - pritom vyšiel len 20. novembra a speváčka ho odmietla poskytnúť pre streamovacie služby. V USA a Veľkej Británii vytvoril nové rekordy v počte predaných kusov v prvom týždni od vydania. Titulná pieseň Hello bola zároveň prvým singlom v Spojených štátoch, ktorý bol stiahnutý viac ako miliónkrát za jeden týždeň.

Šéf IFPI Frances Moore nazval album "25" "globálnou senzáciou roka 2015" a výkon Adele označil za "fenomenálny". Na druhom mieste rebríčka najpredávanejších interpretov skončil britský spevák a textár Ed Sheeran, ktorý zaznamenal rastúci úspech od vydania svojej balady Thinking Out Loud.

Obľubení sú Coldplay i Maroon 5

Americká popová speváčka Taylor Swiftová, ktorý vlani rebríček viedla so svojím albumom "1989", tentoraz skončila tretia. Prvú päťku uzatvárajú kanadský spevák Justin Bieber a britská chlapčenská skupina One Direction. Do prvej desiatky sa ešte dostali skupiny Coldplay a Maroon 5, anglický spevák Sam Smith, kanadský raper Drake a takisto kanadský R&B spevák a skladateľ Abel Makkonen Tesfaye známejší pod pseudonymom The Weeknd.

IFPI zostavuje svoje hodnotenie na základe predaja albumov v klasických kamenných obchodoch a na internete, ako aj obratu streamovacích služieb, ale nezverejňuje konkrétne čísla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok