České dievčatko vrátia rodičom, rozhodli napokon nórske úrady

ČTK
8.2.2016 10:42

Dieťa úrady vrátia českej matke a nórskemu otcovi. Chorú dcéru im odobrali pred pár týždňami. Informáciu Českej televízie potvrdil hovorca ministerstva práce a sociálnych vecí ČR Petr Habáň.

České dievčatko vrátia rodičom, rozhodli napokon nórske úrady
TASR/AP (ilustračné foto)

Výbor zverejní podrobnosti

"Teší ma, že môžeme veriť, že Nórsko ponúka štandardné funkčné mechanizmy, ktoré sú schopné korigovať prípadné pochybenia," uviedla česká ministerka práce Michaela Marksová. Dodala, že jej úrad bude prípad ďalej sledovať. Podľa hovorcu informáciu poskytol ministerstvu nórsky advokát rodiny.

O vrátení dieťaťa rozhodol minulý týždeň nórsky súd, ktorý skúmal postup nórskych úradov. Člen petičného výboru na podporu rodín odobratých detí Pavel Hasenkopf správu potvrdil, súd rozhodol minulý štvrtok. Výbor sa chystá zverejniť podrobnejšie informácie.

Dieťa čaká na transplantáciu

Dieťa sa narodilo v Nórsku vlani koncom apríla, rovnako ako jeho matka má české občianstvo. Dievčatko trpí vážnou genetickou chorobou, je na umelej obličke a čaká na transplantáciu. Rodičia si brali dieťa vraj pravidelne domov a venovali sa mu. Podľa poslankyne Jitky Chalánkovej (TOP 09), ktorá kauzy odobratých detí dlhodobo sleduje, rodina žiadala nórsku sociálnu službu o pomoc.

Túto výpomoc Barnevernet neschválil. Dostal aj oznámenie od nadriadeného zdravotnej sestry, s ktorou vraj rodičia nevychádzali. Rozhodol potom o odobratí dieťaťa. Jeho matka potom médiám povedala, že sociálna služba zdôvodnila odobratie dcéry tým, že s ňou rodičia nemajú dostatočne rozvinutý kontakt a majú s ňou zlý vzťah.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok