Číňania privítali rok ohnivej opice, ohňostroje obmedzili

TASR TA3
7.2.2016 22:40

Čína o polnoci miestneho času privítala príchod nového roku ohnivej opice. Najväčšiu udalosť roka oslavovali stovky miliónov Číňanov, hoci ohňostroje boli podobne ako v minulých rokoch obmedzené, aby sa zamedzilo ďalšiemu znečisťovaniu ovzdušia a tiež požiarom, informovala tlačová agentúra DPA.

12 zvierat

V Šanghaji, najväčšej čínskej metropole s vyše 23 miliónmi obyvateľov, úrady po prvý raz zakázali používanie zábavnej pyrotechniky v centre mesta. V predchádzajúcich rokoch prispel dym z ohňostrojov, ktoré sú zapaľované, aby odohnali zlých duchov na prelome rokov, k vysokému prekročeniu úrovne znečistenia ovzdušia nad hranicu odporúčanú Svetovou zdravotníckou organizáciou.

V hlavnom meste Pekingu úrady varovali, že môžu zakázať ohňostroje na poslednú chvíľu, ak by dym prekročil nebezpečnú úroveň.

Čínsky nový rok charakterizuje vždy jedno z 12 zvierat v čínskom zverokruhu a tiež presuny desiatok miliónov ľudí cestujúcich na tieto sviatky domov k svojim rodinám.

2_0a000002-b323-538b.jpg

Opica praje láske

Pokojný rok drevenej kozy vystriedal rok ohnivej opice, ktorý má byť podľa astrológov činorodý a tvorivý, plný energie, elánu a výziev. V oblasti rodinných a partnerských vzťahov zavládne harmónia. Opica praje láske, najmä dlhodobým stabilných zväzkom a naopak príliš nefandí nezáväzným flirtom a prudkým emóciám.

Perspektívni rodičia sa tešia na rok opice, pretože deti, ktoré v ňom prídu na svet, budú vraj sebavedomé, prešibané ako opice a kreatívne. Agentúra DPA uviedla, že tradičný galaprogram pri príležitosti príchodu roku opice sledovalo tento rok v televízii podľa odhadov asi 690 miliónov ľudí.

Čínsky nový rok, známy tiež ako Lunárny nový rok alebo Sviatok jari, pripadá každoročne na nov prvého lunárneho mesiaca, štyri až osem týždňov pred jarou. Presný dátum môže pripadnúť na ktorýkoľvek deň medzi 21. januárom a 21. februárom Gregoriánskeho kalendára. Kombinácia dvanástich zvierat a piatich elementov dáva dohromady šesťdesiatročný cyklus, v ktorom je každý rok zasvätený inej kombinácii elementu a zvieraťa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok