Maskovaní útočníci zapálili komunitné centrum v Prahe, ktoré pomáha utečencom

ČTK
7.2.2016 00:26

Pražská polícia pátra po skupine 20 maskovaných osôb, ktorá hádzala zápalné fľaše na Autonómne sociálne centrum Klinika a spôsobila požiar. Informáciu o útoku, ktorú priniesli servery idnes.cz a novinky.cz, ČTK potvrdila policajná hovorkyňa Iveta Martínková.

Maskovaní útočníci zapálili komunitné centrum v Prahe, ktoré pomáha utečencom
ČTK

Zrejme útok neonacistov

Z centra, ktoré okrem iného organizovalo zbierku oblečenia pre utečencov, museli evakuovať 19 ľudí. Jeden človek skončil v starostlivosti záchrannej služby, doplnila hovorkyňa pražských hasičov Pavlína Adamcová. Zástupcovia centra Klinika sú presvedčení o tom, že útok majú na svedomí neonacisti.

"Po prvotnom konflikte mali na objekt hodiť niekoľko zápalných fliaš," opísala hovorkyňa policajtov počínanie skupiny. Útok v žižkovskej Jeseniovej ulici sa podľa nej stal okolo pol ôsmej večer. Prípadnú súvislosť s demonštráciami proti migrácii v Prahe zatiaľ polícia nedokáže potvrdiť, ani vyvrátiť.

Podľa ľudí z centra Klinika všetko nasvedčuje tomu, že útok má na svedomí rovnaká skupina, ktorá napadla dlažobnými kockami a tyčami demonštráciu Solidarita bez hraníc na Malej Strane. Na centrum zaútočili kameňmi a svetlicami, ktoré zapálili časť kaviarne, uviedli vo vyhlásení. V budove sa vraj v tej chvíli nachádzalo vyše 20 ľudí. Jeden človek utrpel zranenia hlavy a bol odvezený do nemocnice. Niekoľko ľudí sa nadýchalo dymu.

Adamová dodala, že vzniknutý požiar vo výklade dokázali hasiči zlikvidovať za štyri minúty. Evakuácia ľudí sa uskutočnila ešte predtým, ako hasiči dorazili na miesto.

Nedajú sa zastrašiť

"Násilím ani vyhrážkami sa nenecháme zastrašiť. Budeme pokračovať v solidárnych akciách a rozvíjaniu slobodných alternatívnych priestorov. Agresia českých nacionalistov pripomína zo všetkého najviac práve fundamentalistické islamistické skupiny, proti ktorým sa domnelo stavajú," uviedol vo vyhlásení člen kolektívu Klinika Jakub Ort.

V decembri 2014 budovu, kde prebývali bezdomovci a narkomani, aktivisti nelegálne obsadili a vypratali od odpadkov. Centrum začalo provizórne fungovať, než ich vyviedla polícia. Budova bývalej polikliniky mala byť prevedená na Generálnu inšpekciu bezpečnostných zborov, ktorá tam chcela presťahovať svoje sídlo.

Vlani prázdny objekt iniciatíve Klinika prepožičal Úrad pre zastupovanie štátu vo veciach majetkových. Bezplatná výpožička končí tento rok v marci. Klinika ponúka koncerty, výučbu cudzích jazykov, premietanie či prednášky. Organizuje sa tam tiež zbierka na pomoc utečencom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok