Vírus zika decimuje Kolumbiu, nakazené sú aj tisícky tehotných žien

ČTK
6.2.2016 21:53

Kolumbia odhalila už 25.645 prípadov ochorenia vírusom zika. Je medzi nimi aj viac ako 3100 tehotných žien, oznámil to prezident Juan Manuel Santos.

Vírus zika decimuje Kolumbiu, nakazené sú aj tisícky tehotných žien
SITA/AP

Nakazených môžu byť státisíce

Kolumbia je po Brazílii druhou krajinou najviac zasiahnutou týmto vírusom. Vláda v Bogote sa domnieva, že spolu s neohlásenými prípadmi a s nakazenými bez príznakov má vírus zika v krajine teraz 80.000 až 100.000 ľudí.

"Podľa prognózy by sme nakoniec mohli mať až 600.000 prípadov," uviedol prezident podľa agentúry Reuters. V televíznom vysielaní sa zmienil aj o Guillain-Barrého syndróme, ktorý sa prejavuje obrnou svalstva a ktorý niektoré vlády s nákazou vírusom zika spájajú. Kolumbia by vraj mohla mať až tisíc prípadov tohto syndrómu.

Kolumbijske úrady informovali o úmrtí troch pacientov nakazených vírusom zika, ktorí trpeli tiež Guillain-Barrého syndrómom. Kolumbijský minister zdravotníctva Alejandro Gaviria sa domnieva, že medzi týmito tromi úmrtiami a vírusom zika existuje súvislosť.

Vyhýbať sa otehotneniu

Podľa kolumbijského prezidenta bol vírus zika v krajine zatiaľ zistený u 3177 tehotných žien. Žiadny prípad mikrocefálie spojovaný so zikou ale zdravotníci vraj zatiaľ nezaznamenali. Prezident tiež uistil, že vláda bude podnikať opatrenia proti komárom. Rodinám napríklad pomôže zbaviť ich domovy stojatých vôd.

Kolumbijská vláda vyzvala ženy, aby sa v nasledujúcich šiestich až ôsmich mesiacoch vyhli otehotneniu. Tehotné ženy s vírusom zika majú nárok na využitie služieb vykonávajúcich potraty. Potraty sú inak v tejto prevažne katolíckej krajine podľa médií až na výnimky nelegálne.

Nákaza sa objavila vlani na jeseň v Brazílii. Podľa dnešných údajov Svetovej zdravotníckej organizácie sa zatiaľ rozšírila do 33 krajín. K nim patria latinskoamerické krajiny, ale aj Kapverdy a niekoľko ostrovných štátov v Tichomorí. Proti vírusu zika dosiaľ neexistuje účinný liek a ani vakcína.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok