V Európe demonštrovali odporcovia migrácie a islamu, väčšinou bez incidentov

TA3 ČTK
6.2.2016 21:02

Bez väčších násilnosti sa v niekoľkých európskych metropolách uskutočnili demonštrácie proti údajnej islamizácii Európy, ktoré zvolali nacionalistické protiimigrantské hnutia.

Najväčšia účasť v Drážďanoch

Akcie proti islamu väčšinou sprevádzala protestné zhromaždenie antifašistov a stúpencov liberálne prisťahovaleckej politiky. Demonštrácie sa väčšinou obišli bez násilností, zatýkalo sa len v Amsterdame a vo francúzskom Calais. Účasť bola na väčine miest menšia, než sa očakávalo.

Najpočetnejšiu akciu podľa očakávaní ohlásili saskej Drážďany, kde sa na výzvu nemeckého protiislamského hnutia vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida) zišlo asi 8000 ľudí. Na zhromaždení prehovoril aj poslanec českého hnutia Úsvit Marek Černoch. Na situáciu dohliadali tisíce policajtov s vodnými delami, zásah ale nebol nutný.

Zástupcovia hnutia Pegida v Drážďanoch vyzvali k uzavretiu a dôslednej kontrole vonkajších aj vnútorných hraníc Európskej únie. Podľa nich je súčasná utečenecka kríza sťahovaním národov, ktoré nijako nesúvisia s útekom pred vojnou, ale je motivovaná snahou o osobný prospech utečencov. Prejavy sprevádzalo skandovanie "zavrieť hranice" a "odsunúť utečencov".

Na akcii Pegidy sa na veľkoplošnú obrazovku premietal v priamom prenose aj pražský prejav Martina Konvičku z hnutia Islam v ČR nechceme, zazneli aj Zdravice priaznivcov Pegidy z Maďarska, Slovenska a Holandska.

Desiatky ľudí v Bratislave

Slovenské bratislavské zhromaždenie proti islamu zaujalo len desiatky ľudí. Rečníci vrátane podpredsedníčky českého Bloku proti islamu Jany Volfovej kritizovali príchod migrantov do Európy. Demonštráciu v Bratislave zorganizovalo málo známe hnutie Odvaha - Veľká národná a proruská koalícia, ktoré sa bude uchádzať o hlasy voličov v marcových parlamentných voľbách.

V centre Varšavy prišlo na protiislamskú demonštráciu asi 2000 účastníkov, zatiaľ čo na neďalekej manifestáciu antifašistov a stúpencov liberálne migračnej politiky sa zišiel dav asi stovky ľudí. Ani tam polícia zasahovať nemusela, obe demonštrácie trvali asi hodinu a boli pokojné.

V Amsterdame a Calais sa zatýkalo

Zato v holandskom Amsterdame sprevádzali demonštráciu strety s políciou, niekoľko ľudí bolo zadržaných. Demonštráciu proti údajnej rozpínavosti islamu zvolala holandská odnož nemeckej Pegidy, v metropole sa taký protest podľa AP konal vôbec prvýkrát. Na námestie k mestskej radnici prišlo asi 200 priaznivcov Pegidy, ktorých bolo menej ako ich ľavicových odporcov a hliadkujúcich policajtov. Obe znepriatelené skupiny sa následne stretli, rozdeliť ich musela jazdná polícia a jednotka ťažkoodencov.

V Calais sa aj napriek zákazu francúzskych úradov zišlo na 150 demonštrantov proti údajnej islamizácii Európy, časť z nich sa potom stretla s políciou. Polícia krátko popoludní vyzvala demonštrantov k rozchodu, následne došlo k niekoľkým potýčkam, pri ktorých bol nasadený aj slzný plyn. Zadržaných bolo asi desať ľudí. Menšie akcie nacionalistov sú hlásené z Írska, Dánska, Fínska a Estónska.

Prahou sa ozývali výstrely

Prahou podľa policajného odhadu prešlo okolo 500 odporcov islamu pri protestnom pochode z Víťazného na Loretánske námestie. Pochod sa obišiel bez incidentov. Pri príhovoroch v záverečnej fáze demonštrácie však bol jeden z účastníkov zatknutý, keď vytiahol pištoľ na poplašné náboje a vystrelil.

Na akcii v dolnej časti Václavského námestia sa zišlo podľa polície približne 1200 ľudí, organizátori hovoria o viac než dvojnásobnom počte. Na demonštrácii na podporu premiéra Bohuslava Sobotku neďaleko úradu vlády prišlo 60 až 80 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok