V tirolských Alpách zabíjala lavína, obeťami sú českí lyžiari

TA3 ČTK
6.2.2016 16:48

Rozsiahla lavína v tirolskom Wattenbergu v Rakúsku zasypala 17 lyžiarov, ktorí podľa všetkého pochádzali z Českej republiky, najmenej päť z nich nešťastie neprežilo.

Najväčšia tragédia za posledné roky

V telefonickom rozhovore s ČTK aj na tlačovej konferencii to povedala tirolská polícia, podľa ktorej je so stanovením národnosti nutné počkať na formálnu identifikáciu. České ministerstvo zahraničia tiež predpokladá, že obete tragédie sú s najväčšou pravdepodobnosťou Česi. Ak sa to potvrdí, bude to najväčšia tragédia českých lyžiarov v zahraničí za posledných viac ako päť rokov. Skialpinisti boli podľa médií pred hrozbou lavín osobne varovaní.

"Domnievame sa, že to sú Česi, musí sa to ešte formálne potvrdiť," povedala hovorkyňa tirolskej polície Marlies Zoglauerová. Hovorkyňa českého ministerstva zahraničia Irena Valentová oznámila, že so stopercentnou istotou určia národnosť a totožnosť obetí až policajné zložky na mieste nešťastia.

Denník Tiroler Tageszeitung uviedol, že lavína zasiahla dve skupiny českých skialpinistov, ktorí v počte 17 ľudí stúpali z chaty Lizumer Hütte v nadmorskej výške 2019 metrov na takzvaný Geier, horu vo výške 2800 metrov nad morom. Tamojší terén je vraj náchylný k lavínam, pretože svahy majú sklon okolo 30 stupňov.

Niekoľkým ľuďom sa zo snehového závalu podarilo za pomoci vlastných síl vyprostiť, ďalších zachránila horská služba. Podľa dostupných informácií boli zranení najmenej traja ľudia. Rakúske médiá však upozorňujú, že stále nie je jasné, či sa záchranárom podarilo všetkých zasypaných vyslobodiť.

O nebezpečenstve boli informovaní

Nešťastie sa stalo vo Wattenbergu v Tuxských Alpách východne od Innsbrucku. Lavína sa uvoľnila v 12:30 a bola dva kilometre široká a až päť metrov vysoká, uviedla polícia. Udialo sa to v mieste, ktoré je vyhradené pre výcvik rakúskych vojakov. Pokiaľ tu vojsko necvičí, je oblasť voľne prístupná, uviedla APA.

V oblasti panuje zvýšené lavínové nebezpečenstvo, o ktorom boli Česi podľa miestneho hoteliéra osobne aj informáciou na chatovej nástenke informovaní. Podobnú informáciu zverejnila aj rakúska stanica ORF. "Celkovo bola úplne nebezpečná situácia, ktorú Česi, bohužiaľ ignorovali," uviedol reportér ORF.

Do hľadania lyžiarov sa zapojili záchranári z niekoľkých stredísk s pátracími psami. Na miesto bolo vyslaných asi päť helikoptér, okrem iného aj jedna vojenská.

V Tirolsku panuje zvýšené lavínové nebezpečenstvo. Do 14:00 SEČ horská služba v tejto rakúskej spolkovej krajine zaznamenala deväť snehových zosuvov. Portál unsertirol24.com uviedol, že pri nich boli zachytení snehovou masou traja ľudia, všetci vyviazli s ľahkými zraneniami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok