Severnú Kóreu kritika neodradila, raketu začala plniť palivom

ČTK
5.2.2016 16:54

Severná Kórea údajne už začala plniť palivom raketu, ktorú napriek medzinárodným kritikám plánuje tento mesiac odpáliť. Informoval o tom japonský denník Asahi Šimbun s odvolaním sa na predstaviteľa amerického ministerstva obrany.

Severnú Kóreu kritika neodradila, raketu začala plniť palivom
SITA/AP

Američania situáciu pozorne sledujú

Spojené štáty majú pripravené protiraketovej systémy, s ktorých pomocou chcú severokórejskú raketu sledovať. KĽDR upozornila tri úrady OSN, že medzi 8. a 25. februárom vyšle na obežnú dráhu satelit na pozorovanie Zeme. Západ to považuje za zastierací manéver pre raketový zbrojný test.

Jeden z amerických zbrojných činiteľov uviedol, že satelitné snímky ukazujú zvýšený pohyb ľudí a zariadení okolo odpaľovacej rampy a skladu na palivo na severokórejskej strelnici Sohe.

"Spojené štáty sa domnievajú, že plnenie rakety palivom už začalo. Vyplýva to z pozorovaní pohybov Pchjongjangu prostredníctvom satelitov vojenskej rozviedky, ktoré dokážu analyzovať aj tridsaťcentimetrové predmety," konštatoval nemenovaný činiteľ. "Po začiatku plnenia rakety palivom je komplikované tento proces prerušiť. Prípravy na štart tak bývajú dokončené v priebehu niekoľkých dní po začatí tohto procesu," dodal.

Protiraketový štít v pohotovosti

Spojené štáty oznámili, že sú spoločne s Južnou Kóreou a Japonskom pripravené severokórejskú raketu sledovať. Soul a Tokio už uviedli svoje armády do stavu pohotovosti, aby prípadne zostrelili raketu, keby sa odchýlila od kurzu a ohrozovala juhokórejské či japonské územia.

"Tak ako vždy budeme aj tentoraz pozorne prípadný odpal monitorovať. Náš protiraketový štít je pripravený," povedal americký minister obrany Ashton Carter.

V decembri 2012 severokórejská raketa dlhého doletu Unha-3 vyniesla zo základne Sohe na severozápade krajiny na obežnú dráhu pozorovaciu družicu, čo Západ odsúdil ako zakázaný test severokórejských raketových zbrojných technológií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok