V centre New Yorku sa zrútil žeriav, jedinou obeťou je Čech

TA3 ČTK
5.2.2016 21:29

Pri páde žeriavu v centre New Yorku zahynul 38-ročný prisťahovalec z Prahy, ktorý bol jedinou obeťou nešťastia. Pri nešťastí utrpeli podľa spresnenej bilancie zranenia traja ľudia, ich život v ohrození údajne nie je. Konštrukcia stroja sa zrútila do ulice, kde zničila rad áut.

Absolvent Harvardu

"Vďakabohu nemáme viac zranených a mŕtvych," povedal newyorský starosta Bill de Blasio, ktorý miesto tragédie navštívil. Starosta povedal, že obeť sedela v zaparkovanom aute. Pôvodné správy uvádzali, že zahynul chodec.

Mŕtvym je podľa informácií AP 38-ročný muž pôvodom z Prahy. Jeho švagriná vypovedala, že do USA prišiel ako dospievajúci a vyštudoval tu na Harvarde matematiku. Povedala tiež, že pracoval pre istú newyorskú finančnú spoločnosť.

Nehoda sa stala v južnej časti Manhattanu. Zatiaľ nie je známe, čo bolo príčinou nešťastia. Médiá však pripomínajú, že sa to stalo v čase, keď husto snežilo a fúkal vietor. Svedkovia vypovedali, že počuli praskanie kovu. Žeriav pri páde narazil do budovy a časť konštrukcie dopadla aj na elektrické vedenie.

"Videl som, ako pomaly padal," povedal svedok udalosti Sean Campbell. "Trvalo to asi päť či šesť sekúnd," dodal s tým, že nevie, čo sa stalo.

Masakru zabránilo uzavretie oblasti

Žeriav, ktorý bol na pásovom podvozku, sa podľa zverejnených fotografií prevrátil. Podľa pôvodných informácií z amerických médií žeriavnik v čase nešťastia pracoval s demolačné guľou. Nové svedecké výpovede ale uvádzajú, že žeriav prepravoval na strechu jednej z budov isté zariadenie. Stroj bol podľa portálu nydailynews.com na mieste od konca januára.

De Blasio uviedol, že obsluha žeriavu počas práce časť oblasti uzavrela, čo zabránilo väčšiemu nešťastiu. Starosta z preventívnych dôvodov nariadil odstavenie všetkých pásových žeriavov podobného typu a tiež všetkých vežových žeriavov v meste.

Na miesto bola povolaných množstvo záchranárov, CBS informovala o približne 140 hasičoch. Po páde žeriavu bol hlásený aj možný únik plynu, plynári preto časť rozvodov odpojili. Hasiči tiež evakuovali niekoľko domov.

Video z pádu žeriavu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok