Kuba sa stane svedkom historického zblíženia, pápež sa stretne s patriarchom

TA3 ČTK
5.2.2016 15:47

Pápež František sa stretne s patriarchom ruskej pravoslávnej cirkvi Kirillom. Oznámili to súbežne vo Vatikáne a v Moskve.

Tisícročný rozpor

Prvá schôdzka najvplyvnejších predstaviteľov oboch cirkví v dejinách sa uskutoční na Kube, kde budú v tom čase obaja cirkevní činitelia na návšteve. Podľa expertov ide o zásadný krok k prekonaniu rozporov, ktoré obe významné svetové cirkvi delí už tisíc rokov.

Historická schôdzka sa podľa ruských cirkevných zdrojov pripravovala dlho. Stretnutie sa má uskutočniť na havanskom letisku a jeho hlavnou témou má byť prenasledovanie kresťanov na Blízkom východe, kde žijú medzi prevažujúcimi islamskými veriacimi i komunity katolíkov a pravoslávnych. Výsledkom rokovaní Františka a Kirilla má byť spoločná deklarácia.

Pravoslávna a rímskokatolícka Cirkev pôsobí samostatne od rozkolu, ktorý vyvrcholil ako "východná schizma" v polovici 11. storočia. Zatiaľ čo západná časť kresťanov odvtedy uznáva za svoju hlavu pápeža, východná, alebo pravoslávna či ortodoxná, je voľne podriadená konštantínopolskému patriarchovi, ktorým je dnes Bartolomej I.

Zbližovanie narušil pád komunizmu

Ruský patriarcha Kirill teda formálne hlavou pravoslávia nie je, jeho autorita ale vyplýva z ďaleko najväčšieho počtu ruských veriacich. Pravoslávna cirkev je rozdelená na pätnásť takzvaných autokefálnych (autonómnych) cirkví, medzi ktorými je aj pravoslávna cirkev na Slovensku.

Tendencie k zblíženiu oboch kresťanských vetiev trvajú už dlhší čas, paradoxne ich ale narušil pád komunizmu vo východnej Európe. Po obnovení náboženskej slobody sa obe cirkvi v tomto regióne dostali do stretu, čo bolo zrejmé najmä v Rumunsku a na Ukrajine.

Ruská pravoslávna cirkev Vatikán obvinila, že sa snaží prostredníctvom gréckokatolíckej cirkvi získať späť pozície a zapudiť priaznivcov pravoslávia zastupovaného moskovským patriarchátom. Rímskokatolícka cirkev tieto pohnútky popiera.

Signál nádeje

Podľa vatikánskych zdrojov je veľkým zástancom zblíženia oboch cirkví pápež František. V novembri 2014 údajne Kirillovi adresoval dramatickú výzvu na zmierenie. "Pôjdem kamkoľvek chcete. Zavolajte mi a ja pôjdem," odkázal ruskému patriarchovi.

Podľa spoločného vyhlásenia Vatikánu a Moskvy bude stretnutie znamenať "významnú etapu vo vzťahoch oboch cirkví. Svätá stolica aj moskovský patriarchát dúfajú, že pôjde aj o signál nádeje pre všetkých ľudí dobrej vôle. Vyzývajú všetkých kresťanov k vrúcim modlitbám, aby Boh stretnutie požehnal a aby prinieslo dobré plody ".

František sa na Kube zastaví cestou na návštevu Mexika, ktorú vykoná v dňoch 12. až 18. februára. Kirill má v pláne cestovať do Latinskej Ameriky 11. až 22. februára a navštívi okrem Kuby i Paraguaj, Čile a Brazílii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok