V Juhoafrickej bani uviazla stovka baníkov, na šachtu sa zrútila budova

TA3 TASR
5.2.2016 14:36

V juhoafrickej bani na zlato uväznil zával asi stovku baníkov. Väčšinu z nich sa už podarilo zachrániť. Na šachtu v meste Barberton sa z neznámych dôvodov zrútila budova.

Približne 115 pracovníkov zlatej bane v meste Barberton na severovýchode Juhoafrickej republiky (JAR) uväznil v podzemí zával, ktorého príčina zatiaľ nie je známa. Väčšinu z nich sa podarilo medzičasom zachrániť, povedal pre agentúru Reuters generálny riaditeľ postihnutej bane Mike McChesney. "Počas nášho rozhovoru by mohli byť už vonku všetci," vyjadril sa McChesney. Hovorca miestnej záchrannej služby ER24 predtým informoval o vyslobodení 49 baníkov, z ktorých nikto neutrpel vážnejšie zranenia.

Barberton ležiaci na území juhoafrickej provincie Mpumalanga sa nachádza približne 300 kilometrov západne od Johannesburgu. Bane v Južnej Afrike patria medzi najhlbšie a najnebezpečnejšie na svete, smrteľné úrazy sú však na ústupe, a to vďaka zdokonaľovaniu bezpečnostných postupov, ale aj pre klesajúci počet pracovných síl v súvislosti s obmedzovaním ťažby. V priebehu minulého roka zahynulo pri nehodách v juhoafrických baniach 77 pracovníkov, čo v tamojších podmienkach predstavuje rekordne nízke číslo, informuje Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok