V detvianskom PPS hrozí ostrý štrajk, zamestnancom nevyplatili odmeny

TA3 TASR
19.1.2016 11:04

Ak sa v najbližších dňoch nič nezmení, pracovníci PPS Group, a. s., Detva vstúpia 1. februára 2016 do ostrého štrajku.

Kolektívna zmluva

Dôvodom je nevyplatenie výkonnostných odmien za december 2015, ktoré tvoria v priemere 170 eur na zamestnanca a na ktoré majú podľa kolektívnej zmluvy nárok. PPS Group aktuálne zamestnáva asi 1050 ľudí. Ako na tlačovej konferencii V Banskej Bystrici informoval predseda ZO OZ KOVO Podpolianske strojárne, a. s., Detva Stanislav Ľupták, odborári sa na svojom mimoriadnom zasadnutí v piatok 15. januára rozhodli vyhlásiť štrajkovú pohotovosť.

"Zamestnávateľ svojím rozhodnutím nevyplatiť výkonnostné odmeny postupoval protiprávne a nekorektne. Zamestnanci preto cítia veľkú nespravodlivosť a sú rozhodnutí vstúpiť do ostrého štrajku," uviedol.
Podľa neho zamestnávateľ svoje rozhodnutie o zmene termínu splatnosti časti mzdy neprerokoval vopred s VýboromZO OZ KOVO, ale o svojom definitívnom a konečnom rozhodnutí príslušný odborový orgán len informoval, čím porušil predmetné ustanovenie kolektívnej zmluvy, čo odbory hodnotia ako vznik kolektívneho sporu podľa § 10 Zákona o kolektívnom vyjednávaní.

Krok vedenia ich rozčaroval

Ako ďalej uviedol, odborári pri vyrokovávaní podmienok kolektívnej zmluvy na tento rok boli k vedeniu firmy veľmi ústretoví a pre určité problémy, ktorým firma čelí, sa rozhodli, že nebudú v tomto roku požadovať navyšovanie mzdy. Aktuálny krok vedenia firmy ich preto veľmi rozčaroval.

Podľa Ľuptáka je dnes priemerná hrubá mzda v spoločnosti 989 eur. Biznis plán na tento rok pritom počíta s tržbami vo výške 41,2 - 41,5 milióna eur. Firma vyrába banskú techniku a stavebné stroje pre niekoľko popredných európskych spoločností. Odborári majú v stredu absolvovať ešte jedno rokovanie s vedením firmy. Ak nedôjde k dohode, v utorok 26. januára sa odborári rozhodnú na forme ostrého štrajku

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok