Vytvorili dron, ktorý vie „lietať“ aj pod vodou. Využije ho armáda

TA3
20.12.2015 19:50

Státisíce dolárov investovala americká armáda do dronu, ktorý vie už teraz lietať aj plávať pod vodou a nepotrebuje žiaden čas na prípravu. Zostáva vyriešiť niekoľko problémov.

Vytvorili dron, ktorý vie „lietať“ aj pod vodou. Využije ho armáda
SITA/AP

Široké uplatnenie

Vedci z Rutgers University vytvorili za grant vo výške 618 000 dolárov malý prototyp stroja vhodný do vzduchu aj na more. Hotový stroj by sa mohol uplatniť v širokom spektre činností, napríklad na inšpekcie mostov, pri pátraní po ropných škvrnách, či pri záchranných misiách.

Námorníctvo vidí veľký potenciál aj pri zneškodňovaní podvodných mín. "Míny predstavujú pravdepodobne najväčší problém pre armádne námorníctvo. Je potrebné zmapovať, kde míny sú a prípadne ich zneškodniť," vysvetlil priority profesor Javier Diez.

Signál má vo vode problémy

Prezentačné video ľahko pred verejnosťou odhalilo slabiny prototypu dronu a Diezov tím ich aj priznáva. Napríklad rádiový signál sa neprenáša dobre pod vodou, takže prototyp musí byť stále pripojený tenkým káblom k ovládaniu. Problém s rádiovým signálom pod vodou by mohli vyriešiť riadením stroja akustickými signálmi - zvukovými pulzami.

Prototyp ešte mal konštrukciu, ktorá nie je dostatočne silná na zaťaženie. Po vyriešení tejto úlohy by dron mohol mať pripevnený aj náklad či objemnejšie technické vybavenie. Profesor Diez dúfa, že obe nedokonalosti vyrieši jeho tím do leta.

"V tejto chvíli začíname vybavovať dron senzormi, ako sú napríklad kamery a zvukové detektory, ktoré tam chce mať námorníctvo," prezradil profesor.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok