Izrael z času na čas operuje v Sýrii, pripustil Netanjahu

ČTK
1.12.2015 16:37

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu verejne pripustil, že Izrael "z času na čas" operuje na území Sýrie. Uviedol to na konferencii v severoizraelskom prístavnom meste Akko. Izraelské bezpečnostné zložky vraj v susednej krajine zmietanej takmer päťročnou vojnou operujú preto, aby zabránili preniknutiu násilia na územie židovského štátu.

Izrael z času na čas operuje v Sýrii, pripustil Netanjahu
SITA/AP

"Z času na čas pôsobíme v Sýrii, aby sme zabránili tomu, že sa tamojšia situácia zmení na ďalší front proti nám. Samozrejme rovnako konáme, aby sme zabránili presunu smrtiacich zbraní zo Sýrie do Libanonu," citoval Netanjahua izraelský denník The Times of Israel. Izrael rovnako venuje zvláštnu pozornosť tomu, aby predišiel možným incidentom so spojeneckými silami pod vedením USA či ruskými vojenskými jednotkami, ktoré operujú v Sýrii, dodal premiér.

V súvislosti s vojnou v Sýrii panuje v Izraeli väčšie napätie najmä na Golanských výšinách, ktorých väšiu časť Izrael obsadil po sedemdňovej vojne v roku 1967 a neskôr anektoval. Medzinárodné spoločenstvo tento krok neuznalo. Sýria kontroluje na Golanských výšinách asi 510 kilometrov štvorcových, Izrael okupuje 1200 štvorcových kilometrov. Medzi časťou kontrolovanou Izraelom a tou, ktorú má pod kontrolou Sýria je nárazníkové pásmo, ktoré stráži medzinárodná pozorovacia misia OSN.

Izrael má obavy z islamistov, ktorí bojujú proti vládnym silám prezidenta Bašára Asada, ale aj zo síliacich libanonských milícií Hizballáh podporovaných Iránom, ktoré sú Asadovými spojencami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok