V nemocniciach sa napriek výpovediam sestier o pacientov postarajú, sľubuje Čislák

TA3 TASR
1.12.2015 17:08

Minister zdravotníctva rokoval so zástupcami Asociácie štátnych nemocníc pre hromadné výpovede zdravotných sestier, ktoré ich podali v celkovo šiestich zariadeniach. Minister oznámil, že v každej z nemocníc bude po novom roku v prípade potreby, zabezpečená starostlivosť o pacientov.

Sestry z kľúčových oddelení

Každá nemocnica, v ktorej sa doteraz sestry rozhodli ukončiť pracovný pomer, by od februára budúceho roka vedela fungovať akútnym spôsobom. Plánovanú zdravotnú starostlivosť by však bolo potrebné prekladať. Povedal to minister zdravotníctva Viliam Čislák na brífingu v Bratislave. Na podrobne vypracované opatrenia potrebuje ministerstvo spolu s riaditeľmi dotknutých nemocníc viac času.

Výpovede podalo podľa ministra 960 sestier zo šiestich nemocníc – Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach, Fakultnej nemocnice v Trnave, v popradskej, bojnickej, žilinskej a prešovskej nemocnici. Platnosť nadobudnú práve vo februári. Čislák priznal, že ide o sestry z kľúčových oddelení – napríklad z oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny či chirurgie.

V Prešove, Žiline, Trnave a Poprade stiahli už podľa Čisláka po jednej výpovedi. Minister tvrdí, že sestry sa nemusia báť vziať výpoveď späť, nemocnice im ponúknu právnu pomoc. Vie, že sa o tejto možnosti už viaceré informujú. Niektoré totiž podpísali dohodu o solidarite. V nej sa deklaruje, že pokiaľ sestra od výpovede ustúpi, zaplatí sesterským odborom do týždňa 3300 eur. "O späťvzatí výpovede sa u nás informovalo už 50 ľudí," povedal riaditeľ prešovskej nemocnice Radoslav Čuha. Na ministerstvo dnes prišiel spolu s ďalšími riaditeľmi nemocníc, ktorých združuje Asociácia štátnych nemocníc Slovenska.

Nespokojné so mzdovým zákonom

Čislák upozornil, že sestry a pôrodné asistentky sú zastrašované odbormi. Stať sa tak malo napríklad v Trnave. Je presvedčený, že niektoré požiadali o ukončenie pracovného pomeru, aby podporili akciu hromadných výpovedí. "Tá je však politicky motivovaná," zdôraznil opäť. Minister verí, že do februára sa dajú veci v nemocniciach do pôvodného stavu. Priemerná mzda sestier je podľa neho 1100 až 1200 eur.

Kavecká nedávno povedala, že dohoda o solidarite je štandardná v rámci celoeurópskeho postupu. Dohodu podľa jej slov podpisovali sestry slobodne a bez nátlaku. Potvrdila, že chce kandidovať do parlamentu. Ubezpečila však, že v tejto veci nejde o politické záležitosti. "Je to iba vyústenie dlhodobej ignorácie našich požiadaviek," uviedla. Na Slovensku podľa nej chýbajú účinné opatrenia proti rozkrádaniu peňazí v zdravotníctve či dostatok zdravotníkov, ktorí by sa starali o pacientov.

Sestry sú nespokojné so zákonom, ktorý zdravotníkom upravuje mzdy. Minulý týždeň ho schválil parlament, účinnosť má od budúceho roka. Tvrdia, že nezohľadňuje ich požiadavky. Trvajú na tom, aby zákon platil nielen pre sestry v nemocniciach, ale aj pre tie v ambulanciách, zariadeniach sociálnych služieb či kúpeľoch. Chcú zvýšiť koeficienty pre výpočet základnej zložky mzdy a tiež zvyšovať základnú zložku mzdy každé tri roky praxe. Tie, ktoré podali výpovede do konca novembra, ich budú mať platné vo februári budúceho roka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok