Tajomstvo dlhovekosti najstaršej Európanky? Rozchod v roku 1938

ČTK
1.12.2015 14:12

Stošestnásť rokov oslávila v nedeľu najstaršia obyvateľka Európy - Talianka Emma Moranová, ktorá je zároveň druhou najstaršou osobou na svete. Médiám už skôr povedala, že za svoju dlhovekosť vďačí okrem iného tomu, že každé ráno zje tri vajíčka a že v roku 1938 odišla od svojho násilníckeho manžela.

Tajomstvo dlhovekosti najstaršej Európanky? Rozchod v roku 1938
SITA/AP

Hosťom aj zaspieva

Oslávenkyňa s dátumom narodenia 29. novembra 1899 prijímala návštevníkov vo svojom byte v mestečku Verbania na severozápade Talianska. "Mám sa dobre, mám sa dobre, a ak to tak pôjde ďalej, zostanem s vami," citovali starenku talianske médiá. Hosťom vraj stará dáma ponúkala, že im zaspieva.

Staršia než Emma Moranová je na svete už len Američanka Susannah Mushattová Jonesová, ktorá 116. narodeniny oslávila tento rok v júli. Najstarším mužom sveta je Japonec Jasutaró Koide, ktorý mal v marci 112.

2_0a000002-6eb9-b429.jpg

Vedci študujú jej DNA

Moranová, ktorá až do 75-tich rokov pracovala ako robotníčka v textilnej továrni, žije sama a je bezdetná. Jej jediné dieťa zomrelo v siedmich mesiacoch.

V 20 rokoch jej lekári diagnostikovali chudokrvnosť a odporučili jej jesť dve surové vajcia a jedno varené vajce každý deň, čo vraj po celý svoj život dodržiavala. Jej matka zomrela v 91 rokoch a jedna z jej sestier dokonca v 107. DNA Moranovej preto podľa talianskej tlače študujú vedci na Harvardovej univerzite.

Stará dáma bola donedávna samostatná, až vlani prijala pomoc. "Silou vôle dokážete všetko," povedala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok