Slovensko prijme 25 ohrozených kresťanských rodín, pomôže aj cirkev

ČTK
30.11.2015 15:32

Slovensko na dobrovoľnom princípe prijme 149 kresťanských utečencov, ktorí žijú v Iraku. Do krajiny prídu v najbližších dňoch, povedal minister vnútra Robert Kaliňák.

Mohli by prísť o život

Spomínaný počet migrantov je omnoho nižší, ako by na Slovensko pripadlo v rámci prerozdeľovania utečencov na základe povinných kvót, ktoré Bratislava ale odmieta a chce napadnúť na unijnom súde ešte tento týždeň.

„Pomáhame ľuďom, ktorí by prišli o život, pokiaľ by sme im nepomohli. Ide o tých, ktorí sú ohrozovaní terorizmom,“ povedal Kaliňák. Utečenci budú po príchode na Slovensko umiestnení do azylového tábora v Humennom na východe krajiny. V ďalšej integrácii do života im bude pomáhať tiež katolícka cirkev.

Lekári aj programátori

Podľa Kaliňáka ide o 25 rodín, u dospelých ide s ohľadom na vzdelanie o lekárov či programátorov.  Náklady na pobyt utečencov bude štát hradiť z financií vyčlenených na azylovú politiku.

Slovensko v súčasnej migračnej kríze odmietlo prerozdeľovanie utečencov na základe povinných kvót. O rozmiestnení 120.000 utečencov v EÚ rozhodli ministri vnútra štátov európskeho spoločenstva jasnou väčšinou v septembri. Ľavicová vláda slovenského premiéra Roberta Fica vzápätí oznámila, že sa tomuto rozhodnutiu nepodriadi a že ho napadne na súde. Kaliňák povedal, že žalobu kabinet prerokuje v stredu a následne ju predloží na súd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok