Čierna práca stále predstavuje problém, kontroly majú byť intenzívnejšie

TASR
30.11.2015 12:23

Nelegálne zamestnávanie je závažný problém a v tejto oblasti je potrebné naďalej prijímať opatrenia. Skonštatoval to minister práce Ján Richter na odbornej konferencii, ktorú zorganizoval Slovenský živnostenský zväz a Slovenská živnostenská komora v spolupráci s ministerstvom práce.

Pokuty za milióny eur

Richter uviedol, že minulý týždeň sa uskutočnila jedna z pravidelných celoštátnych akcií, ktorá bola zameraná na nelegálne zamestnávanie. "Predbežné výsledky opäť potvrdzujú neustálu potrebu riešenia tohto závažného spoločenského problému. Skontrolovali sme 1700 podnikateľských subjektov, z nich viac ako 3000 osôb. Podozrenie z nelegálneho zamestnania sa prejavilo v 210 prípadoch," priblížil minister práce.

Podľa prezidenta Slovenského živnostenského zväzu Stanislava Čižmárika tí zamestnávatelia, ktorí zamestnávajú ľudí "načierno", odoberajú prácu poctivým živnostníkom. "Poctiví živnostníci majú práce menej, nemôžu zamestnávať, a preto robia len na nižšie obrátky. Je nevyhnutné, aby sa tento problém riešil. Voláme po tom, aby sa kontroly zintenzívnili a potrela sa úplne čierna práca," povedal Čižmárik. Odhaľovanie nelegálnej práce sa podľa jeho slov podpíše pod lepší výber daní, ale aj poctivé firmy budú mať viac práce.

Vlani bolo celkovo vykonaných 23.596 kontrol zameraných na preverenie dodržiavania zákazu nelegálnej práce. Skontrolovaných bolo pritom 20.704 zamestnávateľov a 56.883 fyzických osôb na pracoviskách. Odhalených bolo 1226 zamestnávateľov, ktorí zamestnávali načierno 2335 ľudí. Za porušenie zákazu nelegálneho zamestnávania bolo vlani uložených 934 pokút v celkovej výške 2,7 milióna eur.

Efektívne zapojenie živnostníkov

Richter zároveň skonštatoval, že živnostníci, ako aj malé a stredné podniky majú nezastupiteľnú úlohu v oblasti tvorby pracovných miest, vytvárania regionálneho rozvoja a zavádzania inovácií do hospodárskej praxe. "Na druhej strane sú však aj vo zvýšenej miere citlivé na kvalitu podnikateľského prostredia. Z tohto pohľadu je dôležitou úlohou vlády systematické zlepšovanie prostredia pre podnikanie, čo sa následne premieta do zlepšenia ich konkurenčných schopností na domácom aj európskom trhu," myslí si Richter.

Podľa jeho slov práve živnostníci a malé a stredné podniky sú významnými partnermi vlády v úsilí pri znižovaní nezamestnanosti. "Potvrdzuje to aj skutočnosť, že pri najúspešnejších národných projektoch uplynulého programového obdobia zameraných na podporu vytvárania pracovných miest pre mladých ľudí do 29 rokov, až 78 % pracovných miest vytvorili mikropodniky s počtom zamestnancov do 10 ľudí," priblížil Richter s tým, že v ďalšom programovom období pripravuje vláda projekty na podporu zamestnávania tak, aby sa do nich mohli efektívne zapojiť aj živnostníci a získať podporu pre rozvoj ich podnikania.

Minister práce vyčíslil, že za súčasnej vlády získalo príspevky na začatie podnikania 19.000 nových živnostníkov v celkovej výške 62 miliónov eur. "Od januára 2016 by mala byť v platnosti novela zákona o službách zamestnanosti, kde sme uľahčili prístup živnostníkom k poskytovaniu absolventskej praxe pre mladých ľudí, čo by malo viesť k zmierneniu problémov z hľadiska vhodnej mladej pracovnej sily, ktorá je potrebná na trhu práce," skonštatoval Richter. Ďalšou významnou zmenou podľa neho bude odbremenenie zamestnávateľov vrátane živnostníkov od administratívnej záťaže pri spolupráci s úradmi práce. "Z hľadiska odbremenenia samostatne zárobkovo činných osôb je významným krokom prenesenie oznamovacích povinností zo SZČO na Sociálnu poisťovňu," dodal Richter.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok