Japonsko opäť vyráža na lov veľrýb aj napriek zákazu medzinárodného súdu

TASR TA3
30.11.2015 11:51

Japonsko opäť vyráža na lov veľrýb na tzv. vedecké účely. Ako oznámila japonská vláda, do Južného oceánu už vyrazili rybárske lode na trojmesačnú výpravu. Podľa kritikov však Tokio nedokázalo výskumný účel lovu.

Medzinárodný súdny dvor v marci 2014 zakázal Japonsku lov veľrýb v Južnom oceáne. Tokio následne prišlo s redukovaným plánom, podľa ktorého sa budú loviť iba vráskavce minke a počet za jeden rok ulovených exemplárov sa zníži z tisíc na 333. S tým však nesúhlasila Medzinárodná veľrybárska komisia.

Komerčný lov veľrýb je globálne zakázaný od roku 1986. Napriek tomu však v love pokračovali okrem Japonska aj Island a Nórsko. Japonsko tak robilo pod zámienkou vedeckého výskumu, avšak Tokio sa netajilo tým, že mäso zo zabitých veľrýb sa predáva na konzumáciu.

IWC v septembri 2014 sprísnila pravidlá pre legálny lov veľrýb. Ak chcú členské štáty získať povolenie na lov týchto morských cicavcov, musia presvedčiť príslušný výbor IWC, že je nevyhnutný na výskumné účely. Výskumný cieľ musí navyše preukázateľne slúžiť ochrane veľrýb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok