Zostaňte doma, vyzývajú čínske úrady pre znečistené ovzdušie

TA3 ČTK
30.11.2015 10:30

Sever Číny vrátane metropoly Pekingu trápi znečistené ovzdušie. Jeho úroveň dosiahla nebezpečné hodnoty. Čínske ministerstvo životného prostredia odporúča občanom, aby zostali doma. Úrady uzatvorili viac ako 200 diaľničných prechodov.

Peking zahalil smog

Peking a ďalšie mestá na severe Číny zahalil smog, ktorý dosiahol v rámci tohto roku rekordnú hustotu Úrady vyzvali obyvateľov, aby nevychádzali z domovov. Kritické znečistenie ovzdušia Čínu postihlo v deň, keď sa v Paríži začína konferencia OSN o klimatických zmenách, z ktorej by mala vzísť nová dohoda o znižovaní emisií skleníkových plynov, pripomenula agentúra AFP.

Čínske hlavné mesto, kde už úradujú zimné teploty pohybujúce sa okolo nuly, je zahalené nepreniknuteľnou smogovou prikrývkou, ktorá silno páchne po uhlí.

Vysokonebezpečné pre pľúca

Hustota znečistenia dosahuje viac ako dvadsaťnásobok toho, čo považuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) za bezpečné. Podľa WHO by nemala hustota prachových mikročastíc presahovať 25 mikrogramov na meter kubický, ale americké veľvyslanectvo v Pekingu zaznamenalo koncentráciu 570 mikrogramov na meter kubický. V susednej provincii Che-pej sa hustota častíc, ktoré dokážu preniknúť hlboko do pľúc, pohybuje okolo 500 mikrogramov na meter kubický.

Čína je najväčším svetovým producentom i spotrebiteľom uhlia, a je takisto najväčším producentom skleníkových plynov. Na klimatickej konferencii by mala hrať kľúčovú úlohu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok