Chudobné štáty potrebujú bilión dolárov, aby sa vyrovnali so zmenou klímy

TASR
30.11.2015 10:19

Približne jeden bilión dolárov bude v rokoch 2020-30 potrebovať 48 najchudobnejších krajín sveta na riešenie následkov klimatickej zmeny, a tieto plány by mali byť prioritou medzinárodnej podpory.

Chudobné štáty potrebujú bilión dolárov, aby sa vyrovnali so zmenou klímy
SITA/AP

Miliardy na problémy s počasím

Vo svojej najnovšej správe to tvrdia experti z Medzinárodného inštitútu pre životné prostredie a rozvoj, ktorých citoval webový portál denníka Japan Times.

Odhady vychádzajúce z plánov predložených najmenej rozvinutými krajinami voči novej dohode OSN ohľadom zníženia globálneho otepľovania ukazujú, že od roku 2020, keď vstúpi do platnosti daná dohoda, pôjde ročne o 93 miliárd.

Táto suma obsahuje náklady vo výške 53,8 miliardy dolárov ročne na zníženie emisií a 39,9 miliardy dolárov na riešenie problémov spojených s extrémnym počasím a stúpajúcou hladinou mora, uvádza sa v správe IIED.

Pomoc najchudobnejším krajinám

Najmenej rozvinuté krajiny - od Etiópie či Zambie a Jemen až po tichomorské ostrovné štáty - sú domovom najchudobnejších komunít, ktoré sužujú najhoršie následky zintenzívnejúceho sa sucha, záplav, búrok a rozpadávajúceho sa pobrežia.

Rozhovory, ktoré momentálne prebiehajú v Paríži, majú za cieľ vyjasniť, ako bohaté štáty od roku 2020 uvoľnia sľúbených 100 miliárd dolárov ročne na pomoc chudobnejším krajinám na tzv. čistý rozvoj a odolávanie klimatickým tlakom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok