V Paríži sa začal kľúčový samit o klíme, protesty prerástli v násilnosti

TA3 TASR
30.11.2015 06:57

V Paríži sa začala konferencia OSN o klimatických zmenách . Stretnutie lídrov z celého sveta sprevádzajú po parížskych útokoch mimoriadne bezpečnostné opatrenia. Očakáva sa , že výsledkom tohtoročnej konferencie bude nová dohoda o znižovaní emisií skleníkových plynov.

Násilie na pietnom mieste

Francúzska polícia zadržala vyše 300 ľudí v súvislosti s násilnosťami, ktoré prepukli v Paríži pred začiatkom klimatickej konferencie OSN. Podľa stanice France 24 francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve oznámil, že zatiaľ obvinili 178 ľudí.

Francúzsky prezident Francois Hollande z Bruselu, kde sa konal summit EÚ-Turecko, násilnosti odsúdil. "Tieto rušivé živly nemajú nič spoločného s ochrancami životného prostredia," povedal Hollande. "Je to dvojnásobne poľutovaniahodné a škandalózne, že sa to stalo na Námestí republiky, kde sú kvetiny a sviečky na pamiatku tých, ktorých zabili guľky teroristov," dodal francúzsky prezident.

Poriadková polícia zasahovala v uliciach vedúcich k Námestiu republiky slzným plynom po tom, čo asi 200 demonštrantov začalo na jej príslušníkov hádzať fľaše a iné predmety. Zároveň vykrikovali "výnimočný stav" alebo "policajný štát".

Výnimočný stav naďalej v platnosti

Vo Francúzsku bol 14. novembra vyhlásený výnimočný stav po tom, čo deň predtým skupina teroristov zabila na rôznych miestach Paríža 130 ľudí.

Napriek platnému výnimočnému stavu a z toho vyplývajúceho zákazu hromadných akcií vytvorili stovky demonštrantov v Paríži niekoľko ľudských reťazí. Týmto spôsobom chceli pred klimatickým summitom OSN podporiť opatrenia na zastavenie globálneho otepľovania.

Jediná oficiálne povolená akcia sa konala práve na Námestí republiky v centre Paríža, kde občianske hnutie Avaaz rozmiestnilo približne 20.000 párov starých sandálov a topánok symbolizujúcich demonštrantov, ktorí nemohli prísť kvôli zákazu zhromaždení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok