Ku zníženiu mzdy našich zamestnancov nepríde, tvrdí Asociácia štátnych nemocníc

SITA
29.11.2015 11:30

Sestry, ktoré podali výpovede, sa podľa riaditeľov nemocníc nechali využiť na politické ciele šéfky sesterských odborov Moniky Kaveckej.

Podľa Valockého boli sestry využité

Mzdy sestier, pôrodných asistentiek a iných zdravotníckych pracovníkov pracujúcich v nemocniciach, ktoré sú združené v Asociácii štátnych nemocníc (AŠN), od budúceho roka neklesnú. Povedal to na brífingu predseda predstavenstva AŠN Jozef Valocký. "Riaditelia všetkých nemocníc, združených v Asociácii štátnych nemocníc Slovenskej republiky, jednoznačne deklarovali, že pri aplikácii zákona do praxe sa neznížia mzdy ich zamestnancov," ubezpečil. Valocký tiež dodal, že priemerná mesačná mzda sestier je zhruba tisíc eur.

Sestry, ktoré podali výpovede, sa podľa riaditeľov nemocníc nechali využiť na politické ciele šéfky sesterských odborov Moniky Kaveckej. "Verím, že u našich kolegýň a kolegov zvíťazí zdravý rozum a pacient sa nestane rukojemníkom politických ambícií," podotkol Valocký.

Stovky sestier podali výpovede

Asociácia nemá zatiaľ informácie o ďalších výpovediach sestier. V piatok podalo hromadnú výpoveď 382 sestier vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove (FNsPP). Pridali sa tak k viac ako 200 sestrám a pôrodným asistentkám v Žiline, ktoré k výpovediam pristúpili v stredu.

Podľa šéfky odborov Kaveckej prídu ďalšie nemocnice na rad počas týždňa. Ešte v piatok podalo výpoveď aj 76 sestier z Nemocnice s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach. "Predpokladám, že sestry si uvedomia, že pacienta by sme nemali brať ako rukojemníka a predpokladám, že časť týchto sestier, alebo možno aj všetky, tieto výpovede stiahnu," zhodnotil Valocký.

Riaditeľ prešovskej nemocnice Radoslav Čuha verí, že deklarácia riaditeľov nemocníc združených v AŠN sestry presvedčí o tom, že im platy neklesnú. "Pri piatkovom vyhlásení našich zástupcov zamestnancov bolo povedané, že oni sú s platmi v prešovskej nemocnici spokojní. Pri osobnom jednaní deklarovali pochopenie, že vo februári mzdy v našej nemocnici klesnúť nemôžu," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok