Migrantov rozzúril macedónsky plot, strety si vyžiadali zranených

TA3 TASR
29.11.2015 08:44

Až 40 zranených si vyžiadali zrážky medzi migrantmi a macedónskou políciou na hraniciach s Gréckom. Migrantov nahnevalo, že Macedónsko začalo na hranici stavať plot, ktorý im má zabrániť v nekontrolovanom prechode na územie krajiny.

Migrantov, ktorí na policajtov hádzali kamene, údajne rozzúrilo začatie stavby plota na macedónsko-gréckych hraniciach ako aj nehoda, pri ktorej sa vážne zranil mladý Maročan. Polícia na ich útoky odpovedala použitím omračujúcich granátov a plastových projektilov.

Väčšina spomedzi policajtov utrpela len malé zranenia, dvaja z nich však boli hospitalizovaní v neďalekom pohraničnom meste Gevgelija. Oficiálny počet zranených na strane migrantov známy nie je, lekári z tamojšieho Červeného kríža a ďalších mimovládnych organizácií však uviedli, že v súvislosti s bolesťami hlavy a problémami s dýchaním ošetrili približne 20 ľudí.

Nepokoje medzi migrantmi na macedónsko-gréckych hraniciach vyvolalo začatie stavby plotu a tiež nedávne opatrenia macedónskych úradov. Tie sa totiž tento mesiac spolu so Srbskom, Chorvátskom a Slovinskom rozhodli vpúšťať do krajiny len utečencov z takzvaných vojnou zasiahnutých štátov, a síce z Afganistanu, Iraku a Sýrie. Migrantov z iných krajín (najčastejšie z Iránu, Pakistanu či Maroka) tamojšie úrady vracajú naspäť do ich vlasti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok